Hoppa till huvudinnehåll

Tre ryssar och en ukrainare åtalas för nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 över Ukraina

A file picture dated 17 July 2014 shows the debris of Boeing 777 Malaysia Airlines flight MH17 which crashed during flying over the eastern Ukraine region near Donetsk, Ukraine.
Planets vrakdelar spreds ut över ett stort område nära staden Donetsk i östra Ukraina A file picture dated 17 July 2014 shows the debris of Boeing 777 Malaysia Airlines flight MH17 which crashed during flying over the eastern Ukraine region near Donetsk, Ukraine. flygolyckor,mh17,EPA

Nederländerna väcker åtal mot tre ryssar och en ukrainsk medborgare med anledning av det malaysiska passagerarplanet MH17, som sköts ner över Ukraina i juli år 2014. Rättegången sker sannolikt i deras frånvaro eftersom Ryssland vägrar att samarbeta.

Planet med 298 personer ombord, sköts ned med en rysk luftvärnsmissil av typen BUK som levererades till Ukraina från Ryssland, enligt en internationell utredning som leddes av Nederländerna.. Alla passagerare och besättningsmän ombord omkom

De ryska medborgarna Igor Girkin, Sergej Dubinskij och Oleg Pulatov samt Leonid Khartjenko från Ukraina kommer att begäras utlämnade.

- Vi kommer idag att utfärda en internationell arresteringsorder för de misstänkta som åtalas. De kommer också att sättas upp på internationella listor som efterlysta, säger polischefen Wilbert Paulisson.

Ryssarna tros vara i Ryssland medan ukrainaren antagligen befinner sig i en av utbrytarrepublikerna i östra Ukraina.

Polischefen Wilbert Paulisson lade fram bevisen mot de 4 misstänkta som åtalas för mord
Polischefen Wilbert Paulisson lade fram bevisen mot de 4 misstänkta som åtalas för mord Polischefen Wilbert Paulisson lade fram bevisen mot de 4 misstänkta som åtalas för mord Bild: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN Malaysia Airlines Flight 17,Nederländerna

En av de misstänkta, Igor Girkin som beskrivs som en överste i den ryska säkerhetstjänsten FSB, bedyrar per telefon till nyhetsbyrån AP att han är oskyldig och att det inte var ukrainska separatister som sköt ner planet.

- Nej, det var inte rebeller som sköt ner det, försäkrar Girkin som år 2014 var kommendör i Ukraina.

Dubinskij tillhörde den ryska militära underrättelsetjänsten GRU medan Pulatov sägs ha varit en soldat i den ryska specialenheten Spetznaz. Khartjenko är för sin del en ukrainsk separatist, enligt utredarna.

Rättegången som inleds den 9 mars nästa år, genomförs antagligen i deras frånvaro eftersom Ryssland vägrar att samarbeta med myndigheter i Nederländerna.

- Ryssland fick inte ta del i utredningen trots att vi uttryckte vårt intresse från första början, säger president Vladimir Putins talesman Dmitri Peskov.

Ryssland deltog alltså inte i den internationella utredningen som utfördes av Nederländerna, Malaysia, Australien och Belgien.

Tog missilsystemet in i Ukraina

De fyra som åtalas för mord, misstänks har transporterat luftvärnssystemet BUK från Ryssland till Ukraina, där det användes för att skjuta ner det malaysiska passagerarplanet som var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur.

Missilsystemet som användes för att skjuta ner planet av typen Boeing 777, kom från den 53 militärbrigaden som är stationerad i Kursk i sydvästra Ryssland.

Nedskjutningen kan ha varit ett misstag, eftersom de skyldiga kan ha antagit att det var frågan om ett ukrainskt plan och inte ett utländskt passagerarplan.

Både Ryssland och proryska rebeller i Ukraina hävdar att de inte hade något med nedskjutningen att göra utan de har vältrat över allt ansvar på Ukraina.

Den utredande journalistgruppen Bellingcat har tidigare slagit fast att både ryska officerare och ukrainska separatister var inblandade men att det fortfarande är oklart vem som gav ordern om att avfyra en luftvärnsmissil mot passagerarplanet.

Silene Fredriksz vars son och svärdotter var ombord på planet och omkom, är nöjd med åtalen fem år efter nedskjutningen
Silene Fredriksz vars son och svärdotter var ombord på planet och omkom, är nöjd med åtalen fem år efter nedskjutningen Silene Fredriksz vars son och svärdotter var ombord på planet och omkom, är nöjd med åtalen fem år efter nedskjutningen Bild: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN MH17

Anhöriga nöjda

Anhöriga till offren som följde med utredarnas presskonferens, var nöjda med åtalen som kungjordes fem år efter nedskjutningen.

- Det här är en början så jag är nöjd med att namnen har offentliggjorts säger Silene Fredriksz vars son och svärdotter var ombord på planet.

Fredriksz anser att Rysslands president Vladimir Putin bär det yttersta ansvaret.

- Det var Putin som gjorde detta möjligt. Det var han som skapade situationen och som bär det största ansvaret.

196 av dödsoffren kom från Nederländerna medan 38 var australier och det är därför som rättegången hålls i Nederländerna.

- Efter fem år står det klart att det kommer att skipas rättvisa. Det är mycket viktigt för offrens anhöriga, säger Piet Ploeg som förlorade tre anhöriga och som nu leder föreningen för de holländska offrens anhöriga.


Källor: Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes