Hoppa till huvudinnehåll

Understödet till Sannfinländarnas ungdomsförbund dras in - verksamheten strider mot ungdomslagen

Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen.
Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen. Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen. Bild: Tuomo Björksten / Yle Finsk Ungdom

Undervisnings- och kulturministeriet har beslutat att dra in understödet för 2019 till Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom. Orsaken är ett Twitterinlägg som förbundet publicerade i våras, och som ansågs kränka mörkhyades människovärde.

Undervisnings- och kulturministeriet säger i ett pressmeddelande att man återkräver också den andel av understödet som redan betalats ut i år.

Att understödet dras in beror på ett inlägg på förbundets officiella twitterkonto. Inlägget bestod av en bild av en mörkhyad familj samt en uppmaning att rösta i EU-valet "så att Finlands framtid inte ska se ut så här".

En organisation inom ungdomsområdet som beviljas understöd måste uppfylla ungdomslagens mål. Ungdomslagen har bland annat som mål att främja de ungas likvärdighet och jämlikhet samt att tillgodose deras rättigheter.

Utgångspunkter för verksamheten ska enligt lagen vara solidaritet, kulturell mångfald och internationalism.

Enligt överdirektör Esko Ranto vid ministeriets ungdoms- och idrottspolitiska avdelning ska en organisation inom ungdomsområdet som vill ha understöd av ministeriet följa ungdomslagen.

- Ifall man inte vill följa lagen bör organisationen skaffa sin finansiering någon annanstans än genom ungdomsarbetets medel.

Måste betala tillbaka 57 500 euro

Understödet som beviljats till Sannfinländarnas ungdomsorganisation för 2019 av undervisnings- och kulturministeriet uppgår till 115 000 euro, varav 57 500 redan har betalats ut.

Även jämställdhetsombudsmannen anser i sitt utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet att Sannfinländarnas ungdomsorganisations verksamhet klart strider mot ungdomslagens mål att främja likställdhet.

Ombudsmannen anser att organisationens verksamhet kan tolkas så att man brutit mot förbudet om diskriminering på basis av etniskt ursprung, eller att organisationen åtminstone har kränkt mörkhyade finländares människovärde och mörkhyade som är bosatta i Finland.

Enligt ombudsmannen är det möjligen rentav så att redan ställningstagandet i sig, särskilt i kombination med anslutande kommentarer, skapar en fientlig, nedvärderande och förödmjukande atmosfär för mörkhyade.

Finsk ungdom anser att verksamheten främjar ungdomslagens mål

Enligt direktören för ministeriets ansvarsområde för ungdomsarbete- och politik Henni Axelin är det första gången i historien som understödet till en organisation inom ungdomsområdet måste dras in på grund av att verksamheten strider mot målen i ungdomslagen.

Axelin anser också att organisationen måste ha varit medveten om att handlingen skulle leda till konsekvenser med tanke på statsunderstödet.

- Vi diskuterade övertramp med en representant för organisationen redan i mars. Vi klargjorde ungdomslagens innehåll för organisationen, särskilt lagens mål och hur det här hänger ihop med understödet. Vi fick den uppfattningen att organisationen förstod hur saken låg till, säger Axelin.

Innan undervisnings- och kulturministeriet fattade beslutet hade Finsk ungdom möjlighet att uttala sig i frågan. Finsk ungdom förnekade ministeriets rätt att dra in statsunderstödet och ansåg att verksamheten främjar ungdomslagens mål.

Sannfinländsk riksdagsledamot: påminner om kommunisttidens förtryck

Den sannfinländske riksdagsledamoten Ville Tavio reagerade på nyheten och säger i ett pressmeddelande att diskrimineringen av Finsk ungdom kan likställas med förtrycket under kommunisttiden.

Tavio anser att beslutet om att dra in understödet handlar om ett politiskt förtryck och att det är ett resultat av en rödgrön regering.

- Ett sådant förtryck mot Finlands största oppositionsparti är fullständigt förkastligt och går emot demokratin och rättsstaten.

Artikeln uppdaterades 19.6.2019 klockan 15.38 med Ville Tavios kommentar.

Läs också