Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Samlingspartiet måste synas, men samtidigt skilja sig från Sannfinländarna i oppositionen

Petteri Orpo eduskunnassa
Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo. Petteri Orpo eduskunnassa Bild: Yle / Pekka Tynell Petteri Orpo

Klar, men saklig ekonomisk politik är i nykelroll om Samlingspartiet ska lyckas befästa sig som det ledande oppositionspartiet, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Samlingspartiet har under en längre tid vant sig vid att sitta i regeringen och fatta beslut. Omställningen till att vara oppositionsparti känns stor för många.

Både inom partieliten och bland fotfolket.

Samtidigt är de flesta överens om att regeringen Rinnes politik inte är något man skulle vilja vara med och driva, åtminstone inte i nuvarande form.

Den ekonomiska politiken upplevs vara slapphänt och statsekonomin befaras säcka ihop, speciellt om det inte blir ekonomisk tillväxt.

Ekonomin i nykelroll i oppositionspolitiken

Utgångsläget är med andra ord klart. Samlingspartiet kommer att utmana regeringens ekonomiska politik hårt.

Hur väl partiets oppositionspolitik lyckas hänger på många saker.

Sannfinländarna och Kristdemokraterna har färskare erfarenhet av oppositionspolitik och behöver inte öva för att hitta rollen.

Om allt går väl för regeringen och massivs med arbetsplatser tillkommer är naturligtvis oppositionens möjligheter att kritisera begränsade.

Sannfinländarna svår motståndare

Att tävla med Sannfinländarna i oppositionen är inte en tacksam uppgift.

Sannfinländarna skapar ofta rubriker med sina uttalanden. I riksdagsdebatterna himlar sig regeringen lätt över just Sannfinländarnas åsikter och uppmärksamheten i pressen är given.

Samlingspartiet måste synas, men samtidigt hålla tungan rätt i mun. Den vägen kan partiet försöka få sig att framstå som ansvarstagande.

Orpo måste lyckas snabbt

För partiordförande Petteri Orpo kvarstår inte många alternativ.

Antingen lyckas oppositionspolitiken och gallupsiffrorna börjar visa grönt, eller så uppenbarar sig utmanare inför partikongressen nästa år.

Yles enkät nyligen visade att 40 procent av partiets innekrets hoppas på utmanare vid partikongressen.

Det är fullt möjligt att Orpo utmanas oberoende, men hans möjligheter att gå segrande ur ett ordförandeval är bättre om Samlingspartiet snabbt börjar framstår som oppositionens ledare.

Läs också