Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Xi Jinping på sällsynt besök i isolerade Nordkorea – Bistånd och kärnvapen på agendan

Xi Jinping och Kim Jong-Un har träffats fyra gånger tidigare, men alltid i Kina. Nu blir Xi den första kinesiska ledare på 14 år som besöker Pyongyang
Xi Jinping och Kim Jong-Un har träffats fyra gånger tidigare, men alltid i Kina. Nu blir Xi den första kinesiska ledare på 14 år som besöker Pyongyang Xi Jinping och Kim Jong-Un har träffats fyra gånger tidigare, men alltid i Kina. Nu blir Xi den första kinesiska ledare på 14 år som besöker Pyongyang Bild: EPA-EFE/KCNA Nordkorea,Kina,Kim Jong-un,Xi Jinping

Kinas president Xi Jinping inleder i dag, torsdag, ett sällsynt statsbesök i grannlandet Nordkorea. Xi är den första kinesiska ledaren på 14 år som besöker Kinas långvariga allierade som är ekonomiskt beroende av sin jättegranne.

Xi tillbringar två dagar i Nordkorea, som framför allt hoppas på löften om mer humanitärt bistånd och större ekonomiskt samarbete mellan länderna.

Xi och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som har träffats fyra gånger tidigare, ska främst förhandla om samarbete på olika plan.

De tar också upp läget på den koreanska halvön inför G20-toppmötet i Japan nästa vecka, där Xi kommer att träffa USA:s president Donald Trump. Då hoppas Xi att han har ett positivt besked om avspänning och nedrustningsförhandlingar med sig från Pyongyang.

"Smidd i blod"

Folkrepubliken Kina och Nordkorea firar i år 70 år av diplomatiska relationer vilket är den främsta symboliska orsaken till Xis besök.

Man hör ofta i Nordkorea att vänskapen mellan länderna är smidd i blod på grund av Koreakriget i början på 1950-talet då Kina stödde Nordkorea med upp till en miljon soldater.

Kinas landsfader Mao Zedong skickade till och med sin egen son som dödades i Nordkorea, något som nordkoreaner aldrig glömmer att påminna kinesiska besökare om.

Kineser kan i dagens läge besöka isolerade Nordkorea utan större problem och visumbesvär. Korta gruppresor till Nordkorea är populära eftersom många kineser gärna besöker ett billigt land som påminner dem om deras hemland innan det öppnades.

För många kinesiska turister utgör Nordkorea ett slags nostalgiskt friluftsmuseum där man kan minnas gamla kommunistiska tider med allt vad det innebär av armod och strängt styre.

Handeln har krympt mellan länderna

Kim Jong-Un har inlett försiktiga ekonomiska reformer, men han har inte ännu tagit steget fullt och öppnat Nordkoreas ekonomi så som Kina gjorde då det genomförde sitt ekonomiska under.

Kim är sannolikt försiktig även i fortsättningen och vill inte riskera för mycket för att inte äventyra sitt hårda grepp om samhället, men han hoppas på kinesiskt bistånd och investeringar.

Kina har gått med på FN:s stränga sanktioner och handeln mellan länderna har därför krympt på sistone.

Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea
"Vänskapens bro" mellan Kina och Nordkorea utgör nordkoreanernas viktigaste länk till omvärlden Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kina,Nordkorea

Enligt officiell statistik minskade Kinas import från Nordkorea i fjol med hela 88 procent, medan exporten till Nordkorea krympte med en tredjedel.

Det är ett hårt slag mot Nordkorea som är helt beroende av handeln med sin jättegranne.

Nordkorea lider som bäst av akut matbrist till följd av omfattande torka och Xi Jinping väntas kungöra omfattande livsmedelsbistånd.

Kina tros ha bistått sin utarmade granne med en miljon ton majs i fjol och något liknande besked om hjälp väntas under besöket, särskilt i och med att Sydkorea i går meddelade att det skickar 50 000 ton ris till Nordkorea.

Kärnvapen och trepartsallians

Relationerna mellan Xi Jinping och Kim Jong-Un var kyliga fram till i fjol då Kim inledde sin diplomatiska offensiv mot omvärlden.

En orsak var att Kim lät avrätta sin släkting Jang Song-Thaek, som hade mycket nära relationer till Kina och som i Nordkorea sågs som något av en kinesisk marionett som eventuellt kunde hota Kim- dynastin och den unge Kim Jong-Uns ställning.

Relationerna värmdes ändå snabbt upp igen i och med Kims nyårslöfte för ett och ett halvt år sedan om ett provstopp för missiler och kärnvapen, vilket gladde Kina och XI.

Sedan följde hoppingivande toppmöten med Sydkorea, USA och Ryssland och fyra möten mellan Kim och Xi i Peking.

Kim har varit noga med att rådfråga Xi inför varje toppmöte med Donald Trump och Sydkoreas ledare Moon Jae-In och på sistone har även Ryssland visat sitt intresse för ännu närmare samarbete med sina grannar Kina och Nordkorea.

Både Xi Jinping och Kim Jong-Un har nyligen träffat Rysslands president Vladimir Putin och det talas allt mer om att återuppliva trepartsalliansen mellan Kina, Ryssland och Nordkorea
Både Xi Jinping och Kim Jong-Un har nyligen träffat Rysslands president Vladimir Putin och det talas allt mer om att återuppliva trepartsalliansen mellan Kina, Ryssland och Nordkorea Både Xi Jinping och Kim Jong-Un har nyligen träffat Rysslands president Vladimir Putin och det talas allt mer om att återuppliva trepartsalliansen mellan Kina, Ryssland och Nordkorea Bild: EPA-EFE/KCNA Kim Jong-un,Vladimir Putin,Ryssland,Nordkorea

Både Xi och Kim har nyligen besökt Ryssland och Nordkorea tros vara intresserat av en slags trepartsallians som de tre grannländerna hade, framför allt på 1950-talet innan relationerna mellan Kina och dåvarande Sovjetunionen försämrades till bristningsgränsen.

Ryssland och Kina skyddar numera Nordkorea allt mer bland annat i FN:s säkerhetsråd och USA anklagar allt oftare bägge länder för sanktionsbrott.

Det pågående handelskriget mellan Kina och USA kan också föra Kina och Nordkorea närmare varandra och försvåra eventuella nedrustningsförhandlingar mellan Kina och USA.

Det säger till exempel den sydkoreanska nedrustningsexperten Lim Soo-Ho

– Orsaken till att vi såg diplomatiska framsteg under 2018 var att USA och Kina kunde förbise många av sina bilaterala tvister och förhandla om nedrustning i Nordkorea, säger Lim

– Men nu när USA slår hårt till mot USA på handelsfronten så är Peking mindre intresserat av att samarbeta vad gäller Nordkoreas kärnvapen.