Hoppa till huvudinnehåll

Åskan undviker inte din sommarstuga - men ovädrets rörelser är svåra att förutse

Åskväder över kraftledning.
Åskväder över kraftledning. Bild: YLE/Rolf Granqvist åskhimmel

Åska har genom historien varit ett väldigt mytomspunnet väderfenomen, och åtföljs än i dag av många myter och felaktiga uppfattningar.

Antti Mäkelä är åskforskare vid Meteorologiska institutet och enligt honom är en av de mest ställda frågorna "varför undviker åskan alltid min sommarstuga?".

Man skapar sedan egna teorier, så som att närbelägna kullar eller kraftlinjer håller åskan borta.

Enligt Mäkelä finns det en enkel förklaring till fenomenet.

- Åskväder är lokala väderfenomen, men vi kan höra åskan på långt håll, ungefär 20 kilometer. Det är i själva verket väldigt osannolikt att åskan kommer passera just över den punkt du befinner dig, men eftersom du ändå hör åskan ger det illusionen av att den alltid går runt dig.

Det åskar mest i Österbotten

Trots det finns det områden i Finland där det statistiskt sett åskar mera än på andra ställen.

Det beror på hur luftströmmar rör sig över vårt land och vilken temperatur de har.

Så kallad värmeåska bildas då solen värmer upp luften, och då den luften stiger kyls den ner och bildar bymoln.

- Mest åska förekommer det över ett område i Österbotten, men inte vid kusten utan över inlandet. Orsaken till det här är troligen att det kommer in varm luft från sydost, medan det kommer in torr, sval luft västerifrån. Det trycker in den svalare luften över Österbotten och gör att åska växer upp där, säger meteorolog Anne Borgström.

I skärgården åskar det enligt statistiken mindre än över land, eftersom vattnet håller luften sval under sommaren och förhindrar uppkomsten av värmeåska.

Svårt att göra upp prognoser

Man kan veta om att det finns förutsättningar för att åskmoln ska uppkomma i ett visst område, men att förutsäga exakt var åskmoln kommer bildas är omöjligt.

- Man kan jämföra det med en kastrull med kokande vatten. Du vet att bubblor kommer att uppkomma, men det är i praktiken omöjligt att förutse var i det kokande vattnet nästa bubbla kommer att stiga upp, säger Antti Mäkelä.

Däremot är det lite lättare att förutse hur åskfronter som kommer in från andra land kommer att röra sig, enligt Anne Borgström.

Eftersom åskmolnen är förhållandevis små, bildas enligt Mäkelä ett ganska skarpt avgränsat regnområde. I molnets mitt förekommer ösregn, och utanför regnar det inte alls.

- I princip betyder det att det kan kan vara soligt hos grannen, medan det ösregnar på den egna gården ifall gränsen råkar gå just där.