Hoppa till huvudinnehåll

Förundersökningen gällande barnamordet i Arabiastranden i Helsingfors är klar - den misstänkte har erkänt brott mot liv

Invånare i Arabiastranden i Helsingfors tände ljus på juldagen till minne av pojken som blev offer för ett misstänkt mord  på julaftonen.
Invånare i Arabiastranden i Helsingfors tände ljus på juldagen till minne av pojken. Invånare i Arabiastranden i Helsingfors tände ljus på juldagen till minne av pojken som blev offer för ett misstänkt mord på julaftonen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa mord,Arabiastranden,Helsingfors,barnamord,brott mot liv

Polisen är klar med förundersökningen gällande barnamordet i Arabiastranden i Helsingfors på julafton. Den misstänkte, barnets morbror, har erkänt.

Offret var en sju år gammal pojke, och den som misstänks för brottet är pojkens morbror som är född 1982.

Brottet har undersökts som mord eftersom sättet som dådet utfördes på var synnerligen rått och brutalt, och pojken var på grund av sin ålder oförmögen att försvara sig själv.

I samband med förundersökningen har polisen fått en klar bild av händelseförloppet. Mordet skedde i en privatbostad där offrets familj firade jul.

Mannen som misstänks för mordet var inbjuden som gäst hos familjen.

- Det har spekulerats kring motivet i offentligheten och speciellt i sociala medier. Utgående från förundersökningen var det frågan om en enskild persons impulsiva handling, säger undersökningsledaren Kirsi Kanth från Helsingfors polisinrättning i ett pressmeddelande.

- Det har inte kommit fram information som tyder på exempelvis hedersvåld eller annan yttre påverkan.

Dådet berörde många djupt

Den misstänkte har erkänt brott mot liv. Han har under förundersökningen förordnats genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

- Polisen hörde den misstänkta två gånger före den rättspsykiatriska undersökningen, och efter det har det inte funnits ett behov av att höra honom igen. Det egentliga utredningsarbetet sköttes snabbt efter händelsen säger Kanth.

Dådet var exceptionellt och berörde många djupt - både den närmaste kretsen och utomstående. Polisen tackar de inblandade och invånarna i Arabiastranden för stödet, står det i pressmeddelandet.

Nu övergår ärendet från polisen till åtalsprövning. Polisen informerar inte mer kring ärendet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen