Hoppa till huvudinnehåll

Kamerun vidare i VM efter fantastiskt segermål i slutsekunderna – Holland slog Kanada och vann gruppen med rent spel

Kamerun avancerar i damernas fotbolls-VM efter ett segermål i allra sista stunden mot Nya Zeeland. I gruppfinalen slog Holland Kanada.

Matchen mellan Holland och Kanada bjöd på dramatik genast i början. Efter bara en minut fördes bollen till straffpunkten då Kanadas Janine Beckie fälldes vid straffområdets gränser.

Men innan straffen hann slås kallade VAR-rummet, alltså skulle situationen ännu granskas.

Efter en titt på videobilderna kom domaren fram till att kontakten skett utanför straffområdet vilket ledde till en frispark istället för straff. Frisparken stannade i spelarmuren och öppningsmålet lät ännu vänta på sig.

Målskyttet kom igång i den 54:e minuten då Anouk Dekker nickade Holland upp i ledning. Det var samtidigt första gången i den här VM-turneringen som kanadensarna fick gräva bollen från det egna målet.

Kanadas replik kom ändå bara sex minuter senare då Christine Sinclair gled fram mot bakre stolpen och styrde in kvitteringen.

Då 75 minuter spelats var det igen Hollands tur. Desiree Van Lunteren slog ett inlägg som inhopparen Lineth Beerensteyn var först framme på: 2–1 Holland.

Det här blev också segermålet vilket betyder att Holland satte punkt för Kanadas elva matcher långa förlustfria svit.

I kvartsfinalen kommer att Holland att få Japan emot sig. Kanada som slutar tvåa i gruppen möter i sin tur antingen USA eller Sverige som drabbar samman i torsdagens senare match.

Kamerun vidare efter sista minutens mål

I den andra matchen i grupp E slog Kamerun Nya Zeeland med 2–1. Avgörandet kom alldeles i slutet av matchen då Ajara Nchout gjorde sitt andra mål efter en fantastisk soloprestation.

Nchout fintade bort Nya Zeelands försvar och sköt bollen i mål då bara sekunder återstod av den sista tilläggsminuten.

För Kamerun var segermålet ytterst värdefullt då laget nu kommer att avancera som en av de fyra bästa grupptreorna. Argentina som hoppades på att avancera som trea från grupp D kommer däremot inte att gå vidare.

Kamerun firar.
Kamerun firar. Kameruns damlandslag i fotboll,fotboll,Dam-VM i fotboll 2019

För Nya Zeeland som förlorade alla sina matcher är turneringen också över.

Resultat

Holland – Kanada 2–1 (0–0)
Kamerun – Nya Zeeland 2–1 (0–0)