Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön testar anropstaxi - "Kan kanske ändra på jag-tänkandet"

Svartgul vägskylt för tätort med texten Kimito, Kemiö.
Ta dig till Kimito, eller anslutningsbussen till Åbo enklare än tidigare under sommaren. Svartgul vägskylt för tätort med texten Kimito, Kemiö. Bild: Amanda Vikman/Yle trafikmärken,kimito

Kimitoöns kommun ska för första gången prova på anropstaxi i Västanfjärdsområdet i sommar. Det är meningen att folk utan bil, eller som annars behöver skjuts, ska kunna ta sig till och från Kimito på ett smidigt sätt.

- Man måste beställa taxin senast dagen före, det vill säga på måndagen. Det är en vanlig personbilstaxi som plockar upp en på vägen så det ryms högst 4 personer per resa, säger Mats Nurmio som ansvarar för kollektivtrafiken på ön.

Under sommaren vill man utreda behovet för anropstaxi, men budgeten tillät endast en taxidag per vecka.

- Vi valde tisdagen för att många instanser endast är öppna då, så som folkpensionsanstalten och skatteverket. Det här är en början, lyckat skulle det ju vara om taxin vore full varje gång, säger Nurmio.

Mats Nurmio i skjorta utanför kemitrahuset i Kimito.
Mats Nurmio hoppas att taxiresor kan öppna upp för tanken kring samåkning. Mats Nurmio i skjorta utanför kemitrahuset i Kimito. Bild: Amanda Vikman/Yle person,mats nurmio

Mats Nurmio säger att hela trafiksystemet kommer att tvingas till en omställning med tanke på klimatförändringen.

- Kollektivtrafiken kommer kanske att spela en större roll. Den traditionella linjetrafiken är inte lönsam nu och man måste hitta nya sätt. En sådan här grej kanske kan få folk att minska på "jag-tänkandet" och öppna upp för samåkning, funderar Nurmio.

En enkelresa med anropstaxin kostar 4 euro och prövotiden är mellan den 5 juni och 15 september.

Dessutom fortsätter experimentet från i fjol med en sommarbuss som trafikerar mellan Kimito och Dalsbruks torg alla onsdagar. Rutten går via Vestlax, Lammala och Björkboda för en kostnad på 5 euro enkelväg.

Samåkning - en inställningsfråga

Förutom anropstaxi hoppas Mats Nurmio se en utveckling av samåkningen till och från Åbo. Men det kräver att förarna själva är intresserade av konceptet.

- Många Kimitoöbor har arbetsresor mot Åbo och där borde det gå att utveckla samåkning, flera olika plattformar finns. Dels handlar det om att marknadsföra samåkningen, och sen är det ju en inställningsfråga också. Vill man bjuda in medpassagerare?

mötande bil
Samåkning - en inställningsfråga? mötande bil Bild: Yle/Stefan Härus mötande bil

Kollektivtrafiken mellan Kimitoön och Salo har tidigare fungerat helt kommersiellt. Men efter att Salo stad började organisera kollektivtrafiken själva blev sträckan mot Kimitoön mindre lönsam.

- Därför sa entreprenören upp avtalet. Det ledde till att vi diskuterade linjen med närings- trafik- och miljöcentralen som har ett ansvar för att ordna trafiken och nu finns det ett avtal för tre år framåt, säger Mats Nurmio.

Det finns ett krav på en minimitrafik i glesbygden så linjen kommer att fortsätta även efter avtalsperioden. Linjen mellan Dalsbruk och Åbo har fungerat enligt samma princip.

Läs mer om turerna och hur man beställer taxin på Kimitoöns webbsida.