Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Statsminister Antti Rinne kan räkna med en rivstart vid sitt första EU-toppmöte

Antti Rinne i närbild
Det har blivit dags för statsminister Antti Rinnes första EU-toppmöte. Antti Rinne i närbild Antti Rinne,Kommentar,Finlands statsminister

Insatserna är höga då EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel. Finlands nya statsminister får räkna med tuffa förhandlingarna vid sitt första toppmöte, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Bryssel

I dag, torsdag, börjar det. Toppmötet där fördelningen av EU:s toppjobb ska stötas och blötas mellan de 28 medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Det handlar om en utmanande övning där nationella, partipolitiska och individuella ambitioner sammanlänkas till en salig blandning.

Kronan på verket är posten som kommissionsordförande. Jobbet är till den grad eftertraktat att de politiska grupperna i EU-parlamentet har utsett så kallade toppkandidater som kandiderar för posten som kommissionsordförande.

Det säger sig självt att förhandlingarna kommer att bli tuffa.― Rikhard Husu, Europakorrespondent

Det permanenta ordförandeskapet för Europeiska rådet, posten som hög utrikespolitisk representant, samt talmansposten i Europaparlamentet ingår också i paketet.

Det säger sig självt att förhandlingarna kommer att bli tuffa: De flesta grupper i EU-parlamentet har utsett så kallade toppkandidater för jobbet som kommissionsordförande.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker har varit kommissionsordförande sedan 2014. Jean-Claude Juncker Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ Jean-Claude Juncker,Europeiska kommissionen

Tanken är att den toppkandidat som lyckas få en majoritet av parlamentet bakom sig ska utses till kommissionsordförande.

Det här är ändå ett argument som medlemsländerna inte är beredda att köpa rakt av.

Regeringarna vill förbehålla sig rätten att utse den person som ska leda kommissionen som är EU:s verkställande organ.

Mycket ska hända på kort tid

Förutom personpolitik och nationella ambitioner är det också två EU-institutioner – rådet och EU-parlamentet – som mäter sitt ömsesidiga inflytande i förhandlingarna.

Tiden är knapp. I början av juli kommer det nya Europaparlamentet att konstituera sig.

Klimatfrågan är en av de helheter som sannolikt kommer att spilla över på Finlands stundande EU-ordförandeskap.― Rikhard Husu, Europakorrespondent

Då måste en talman utses till parlamentet oberoende av om utnämningspaketet i övrigt är färdigt eller inte.
Pressen på medlemsländerna att enas om sina favoriter till topposterna innan det nya parlamentet konstituerar i juli är hård.

Klimatet väger tungt och likaså Brexit

På Europeiska rådets agenda finns också andra frågor – bland annat cybersäkerhet, stärkandet av euroområdet och klimatpolitik.

Samtidigt som pressen på att skärpa EU:s långsiktiga klimatambitioner är stor så bromsas klimatpolitiken av de medlemsländer som befarar att alltför strama klimatåtgärder kommer att gå ut över sysselsättningen och ekonomin.

Jorden i miniatyr  i en hand.  Man ser skog och moln och fåglar som flyger ovanför jordklotet-
Klimatet kommer att diskuteras... Jorden i miniatyr i en hand. Man ser skog och moln och fåglar som flyger ovanför jordklotet- Bild: Mostphotos miljö,klimat,jordglob,jorden,klimatpolitik,klimatförändring
Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London.
...och troligen också Brexit. Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London. Bild: EPA-EFE Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen

Klimatfrågan är en av de helheter som sannolikt kommer att spilla över på Finlands stundande EU-ordförandeskap. Brexit är en annan fråga som kan kasta en skugga över EU:s beslutsfattande under de närmaste månaderna.

Två finländare vill bli chef för Europeiska centralbanken

Toppmötet är även intressant med tanke på de två finländare som eftersträvar att bli ny chef för Europeiska centralbanken.

Såväl den nuvarande chefen för Finlands bank, Olli Rehn, som föregångaren Erkki Liikanen har förekommit i spekulationerna om vem som ska efterträda Mario Dragh på ett av bankvärldens viktigaste jobb då dennes åttaårsperiod löper ut i höst.

Statsminister Antti RInne kan räkna med en flygande start vid sitt första EU-toppmöte. Tjänstemannakällor varnar för att mötet, som är planerat att sluta vid lunchtid på fredag, kan dra ut till veckoslutet.

Läs mera:

Finländska EU-parlamentariker i hetluften då fyra grupper förhandlar om program för de kommande åren: "Det är viktigt att inse situationens allvar"

I EU-parlamentet försöker fyra politiska grupper som bäst enas om en gemensam programförklaring för den kommande mandatperioden. Det är borgerliga EPP, socialdemokraterna, liberala Förnya Europa och den gröna gruppen som deltar i förhandlingarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes