Hoppa till huvudinnehåll

Lovisas ryttarlöfte Lida Haddas tränar sex dagar i veckan: "Jag satsar mycket på hemmaträningen"

Hästen Obara´s Metaxa med Lida Haddas
Lida Haddas med sin häst Obora's Metaxa. Hästen Obara´s Metaxa med Lida Haddas Bild: Yle/ Stefan Paavola ridning,banhoppning,Lovisa,Kuggom,Banhoppare,obora´s metaxa

Lida Haddas vet hur hon håller sin häst Obora's Metaxa nöjd. Tillsammans tränar de hemma i Lovisa och nyligen gav träningen resultat i form av en åttonde plats i de finska mästerskapen i banhoppning.

När Yle Östnyland besöker Lida Haddas hemma i hennes stall har hon nyligen kommit hem från de finska mästerskapen. De tre dagar långa tävlingarna började bra och tog duon till final.

- Det började jättebra med en tredje placering men under andra dagen fick vi några onödiga fel.

I finalen slutade duon på en åttonde plats, en placering som Haddas är väldigt nöjd med.

- En liten miss kan göra att man inte får fortsätta i tävlingen och att det redan slutar efter första dagen. Jag är väldigt nöjd för hur min häst kämpade fast det blev lite svårt ibland.

Hästen Obara´s Metaxa
Obora's Metaxa. Hästen Obara´s Metaxa Bild: Yle/ Stefan Paavola ridning,banhoppning,Lovisa,Kuggom,Banhoppare,obora´s metaxa

Obora's Metaxa är tolv år gammal och har bott i stallet sedan hon var ungefär fem år. Det är Haddas mamma som har introducerat henne till sporten och skolat Metaxa. Därefter har Haddas tagit över.

- Metaxa blir hela tiden duktigare och duktigare. Hon har inte själv erfarenhet av så stora banor som vi nu tävlar på så allt som är nytt för mig är även nytt för henne.

Obora's Metaxa är en häst med stort temperament och hon är stark i sina åsikter.

- Då när man får henne på sin sida så är hon underbar, vilket hon är största delen av tiden med mig eftersom jag känner henne och vet vad som krävs för att hålla henne nöjd.

- Men om hon har en dålig dag så märker man det nog på hennes attityd. Om det råkar vara på en tävling så får jag vara sträng och guida henne lite mera, säger Haddas.

Viktigt med kost och träning

För att klara sig inom hästsporten behövs en hel del träning. Lida Haddas tränar ungefär sex dagar i veckan och rider då två till tre hästar.

- Jag har en sexåring som jag skolar och så har jag en annan tävlingshäst som inte är på samma nivå som Metaxa men som håller på att bli lika bra.

Haddas tränare bor i Salo vilket gör att hon främst satsar på träningen hemma.

- Jag inte alltid kan ta mig på träningar så då är det väldigt viktigt att jag håller min hemmaträning i skick.

Hästen Obora's Metaxa med Lida Haddas
Lida Haddas känner sin häst väl och vet vad som krävs för att hålla Metaxa nöjd. Hästen Obora's Metaxa med Lida Haddas Bild: Yle/ Stefan Paavola banhoppning,ridning,Lovisa,Kuggom,Banhoppare,obora's metaxa

Som stöd för träningen hemma fungerar Haddas mamma som också är ridlärare.

- Mamma vet en massa om träningar och ridning överlag så jag får mycket hjälp av henne. Det är en stor fördel så jag känner mig inte ensam när jag ska hålla Metaxa och träningen i skick.

Förutom träningen är även kosten viktig. Haddas berättar att kostschemat för en häst alltid är individuellt.

- Metaxa har ett litet metaboliskt problem i sina muskler och då ska vi se till att allt som hon äter har låg halt av socker och stärkelse. Vi har foder som är anpassade till Metaxas muskler så att hon ska kunna prestera så bra som möjligt.

Inomhus FM i höst

Hur lång karriär en häst har är individuellt och beror mycket på hästens ben och muskulatur. För vissa kan karriären vara slut redan som 14–15-åring medan andra ännu hoppar på stora banor som 18–19-åringar.

- Metaxa har varit frisk, förutom de metaboliska problem som vi har under kontroll, så jag tror att hon ännu har många år framför sig.

Vad som ska ske härnäst är fortfarande lite öppet.

- Nu ska vi se vad vi vill ha i vår kalender. Senare i höst ska vi på inomhus FM men vad som kommer före det så är vi inte helt hundra procent säkra på. Det kommer några Grand Prix tävlingar som jag kanske ännu funderar på.

Före det ska Obora's Metaxa få ta det lugnt i några veckor.