Hoppa till huvudinnehåll

Matpriserna stiger igen i Finland - den som vill äta grönt eller dricka alkohol betalar mest

Grönsaker i plastförpackning till försäljning i ett snabbköp
Grönsaker är dyra i Finland. Grönsaker i plastförpackning till försäljning i ett snabbköp Bild: Yle / Ester von Weissenberg och Ella Henrichson plast,Plastförpackningar,engångsförpackningar,paprikor,grönsaker,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,affärer,snabbköp

Finländare betalar klart mera för sin mat än EU-medborgare i genomsnitt, visar en europeisk prisjämförelse. Det är fråga om en 19 procents skillnad till finländarnas nackdel, visar Eurostats siffror.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker hos oss har stigit i förhållande till EU:s genomsnittliga livsmedelspriser under de senaste åren, visar Eurostats siffror.

På ett år har prisskillnaden ökat med en procentenhet.

I fjol placerade sig Finland på femte plats på listan över dyraste livsmedelsland inom EU. År 2010 fanns Finland på sjunde plats - däremellan år 2013 hittades Finland på tredje plats med hela 24 procent dyrare mat, uppger Yle Uutiset.

Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT förutspår att priset på livsmedel stiger med 1,2 procent i år och 1,6 procent under 2020.

Mest kommer köttpriset att stiga, och mjölken kommer att stiga något mer än priset på spannmålsprodukter.

Grafisk överblick av matpriserna
Grafisk överblick av matpriserna Bild: Yle/Grafiikka Grafik

Dyrast är maten i Danmark - 30 procent högre än genomsnittet - och lägst i Rumänien där den ligger 34 procent under EU-genomsnittet.

Och om man inkluderar alkoholhaltiga drycker uppger Eurostat att Finland har de högsta priserna inom EU: 182 procent då genomsnittet är 100.

I Sverige är motsvarande siffra 152 och i de billigaste alkoholländerna Bulgarien och Rumänien 74.

Vegetarianer betalar det högsta priset

Fett är billigt i Finland; oljor och fetter är i snitt tre procent billigare än i genomsnitt. Men för alla andra livsmedelsgrupper måste finländare betala mera än den genomsnittliga EU-medborgaren.

Frukt och grönsaker är 29 procent dyrare hos oss, vilket åtminstone inte gör det lättare att följa kostråden.

I fjol började priserna stiga igen

Under flera års tid efter pristoppen 2013 sänktes livsmedelspriserna i vårt land snabbare än i andra EU-länder. I fyra års tid gick matpriserna ner.

Under 2018 började priserna krypa uppåt igen; prisökningen var två procent enligt PTT.

Grafisk överblick av matpriserna
Grafisk överblick av matpriserna Bild: Yle/grafiikka Grafik

Också lönenivån är högre än EU-genomsnittet

Statistik från Löntagarnas forskningsinstitut visar att en finländska löntagares månadsinkomst uppgick till 3 386 euro för heltidsjobb år 2015 - något som betecknas som högre mellankast inom EU.

EU-genomsnittet är cirka 2 116 euro i månaden, vilket betyder att maten nödvändigtvis inte är billig för medborgare i ett EU-land med lägre förtjänstnivå trots att priserna där är lägre.

Finland har bibehållit sin relativa ställning på förtjänstlistan, men den allmänna prisnivån i vårt land drar dock ner oss i den faktiska lönejämförelsen.

Finland ligger först på tionde plats då man ser till lönerna justerade enligt köpkraften.

I Rumänien förtjänar EU-medborgare minst, i Schweiz mest och i Sverige är såväl lönenivån som köpkraften rätt nära den i Finland.

Läs också