Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Historiskt varmt midsommarväder, huvudduk kan ha lett till diskriminering

Dans kring midsommarstång
Dans kring midsommarstång Bild: Mostphotos midsommar,sommar,Norden,naturen,dans,Midsommarstång,midsommardans

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Vasabon Khaali Hirsi berättar att hon nekats praktikplats på grund av att hon bär huvudduk. Chefen ifråga menar ändå att det här inte stämmer. Vem ska man tro? Ord står ofta mot ord i upplevda diskrimineringsfall och det leder till att många låter bli att rapportera om diskriminering när de inte har bevis. Enligt Hirsi uppstod meningsskiljaktigheter då chefen frågade om hon tänker ha på sig sin huvudduk och hon svarade ja.

Statsminister Antti Rinne (SDP) tror på regeringens mål om en sysselsättningsgrad på 75 procent i Finland år 2023 och enligt honom är det bara början. Regeringens enkla plan hinner ännu bli svår. I gårkväll träffades representanter för regeringen och arbetsmarknadsparterna och ingen kunde säga hur man ska skapa jobben.

Midsommaren närmar sig med stormsteg. Ska du röra dig mot stugan eller annars bara åka bil? Då kan du bli tvungen att förbereda dig på mycket trafik. Bilköer och den värsta rusningen är att vänta mellan klockan 16 och 17 i dag. Allra värst är det i söder. Det fortsätter att vara rusning långt in på kvällen och i morgon på morgonen och förmiddagen. Här kan du se var det kan bli mest kaos.

I söder får man njuta av upp till 25 graders värme och sol under midsommarafton. Det är mycket ovanligt att det är så här varmt på midsommaren – ibland har det varit svalare på midsommarafton än på julafton! I Österbotten är det däremot lite svalare och det kan också regna. Svenska Yle har framställt väderdata från kuststationerna från åttiotalet fram till i dag. Spana in det!

Utrikes:

I dag inleds EU-toppmötet – toppmötet där fördelningen av EU:s toppjobb ska stötas och blötas mellan de 28 medlemsländernas stats- och regeringschefer. En kommissionsordförande ska väljas och det permanenta ordförandeskapet för Europeiska rådet, posten som hög utrikespolitisk representant, samt talmansposten i Europaparlamentet ingår också i paketet. Svenska Yles Europakorrespondent, Rikhard Husu, skriver att statsminister Antti Rinne kan räkna med en rivstart vid sitt första EU-toppmöte.

Kinas president Xi Jinping inleder ett sällsynt statsbesök i grannlandet Nordkorea. Han är den första kinesiska ledaren som besöker långvariga allierade Nordkorea på 14 år. Xi ska tillbringa två dagar i Nordkorea och han hoppas på löften om mer humanitärt bistånd, samt större ekonomiskt samarbete mellan länderna.

Väder

Det är soligt och varmt i landets södra och mellersta delar och mest uppehåll. Temperaturen ligger mellan 22 och 28 grader. Svag vind.

Några regn- och åskskurar förekommer i norra Österbotten och Kajanaland.

I norr är det däremot molnigare, men mest uppehåll. Det är mellan 16 och 21 grader varmt och i norra Lappland ligger temperaturen mellan 11 och 16 grader. Mest svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes