Hoppa till huvudinnehåll

Nederländskt universitet går in för att bara anställa kvinnor de kommande 1,5 åren

En kvinna föreläser i en sal.
Ett universitet i Eindhoven vill jämna ut skillnader mellan könen och anställer bara kvinnor de kommande 1,5 åren.. En kvinna föreläser i en sal. Bild: Mostphotos / Matej Kastelic föreläsare,kvinna,professorer

Det nederländska universitetet Eindhoven University of Technology tänker bara anställa kvinnor under de kommande 1,5 åren. Tanken är att jämna ut skillnader mellan könen i personalen på universitetet.

Under de första sex månaderna då en position öppnas upp går jobbet endast att ansöka av kvinnor.

Universitetet, som ligger i Eindhoven, berättar att de har 150 arbetsplatser att fylla under de kommande åren.

Rektor Frank Baaijens skriver i ett pressmeddelande att universitetet strävat efter att anställa fler kvinnor under de senaste åren, men att det gått för långsamt framåt.

Nu vill man ha en snabb utveckling för att bättra jämlikheten.

En man kan få jobbet om ingen lämplig kvinna hittas

Rektorn påpekar att en mångsidig arbetsgrupp fungerar bättre än en sådan som bara består av en viss typ av människor. Det leder till bättre strategier och mer kreativa idéer, samt innovationer som föds snabbare, skriver universitetet.

– Vi är medvetna om att vi lider av en ojämn könsfördelning. Vårt beslut att bara anställa kvinnor är ett stort steg framåt, säger Baaijens.

 Eindhoven University of Technology.
Rektorn erkänner att man har problem med jämlikhet på skolan. Eindhoven University of Technology. Bild: Oleksandr Tkachenko / Alamy Eindhoven University of Technology

Om en lämplig kvinna inte hittas för jobbet under de första sex månaderna efter att en tjänst lediganslagits, så anställer man en man.

– Anställningskommittén måste ändå nominera åtminstone en kvinnlig kandidat och en manlig om så är fallet, lyder det i pressmeddelandet.

Enligt universitetet bryter inte beslutet mot någon av EU:s lagar.

– Lagar tillåter målinriktad rekrytering då det är fråga om underrepresenterade grupper, skriver universitetet.

Läs också