Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt varmt midsommarväder väntas – här är väderprognosen för årets midsommar och väderdata från de trettio senaste midsomrarna

en bild av en midsommarbrasa och en bild av stormskyar
Varierande midsommarväder en bild av en midsommarbrasa och en bild av stormskyar midsommar,Midsommarbrasa,väderlek,sommar,Storm

Upp till 25 grader varmt och sol i söder väntas på midsommarafton. I Österbotten blir midsommaren lite svalare och det finns risk för regn. Att det är så varmt på midsommaren är ovanligt, det vet vi för vi har väderdata från kuststationerna från åttiotalet fram till i dag. Här får du ta del av den.

Historiskt varm midsommar väntar

Årets midsommarafton ska bli varm och solig längs kusterna. Upp till 25 grader väntas i söder och 20 i Österbotten, säger Ari Mustala på Meteorologiska Institutets vädertjänst.

En så varm midsommarafton är exceptionellt. Sedan 1987 har temperaturen längs kusten i snitt varit högre än 20 grader på midsommarafton bara 1988, 1989, 1999 och 2013.

Under midsommardagen kommer kallare luft in norrifrån. Då blir det först svalare i Österbotten. I Österbotten väntas upp till 16 grader på midsommardagen och i Södra Finland upp till 20 grader.
Den sydvästliga vinden friskar i och blir byig på midsommardagen.

Här hittar du uppgifter om midsommaraftonens och -dagens högsta temperatur och dygnsnederbörd på tolv väderstationer längs kusten. Klicka på pricken för att få se hur vädret har varit just där.

Artikeln fortsätter efter väderdatan.

Välj din närmaste väderstation på kartan:

Midsommarafton

ÅrMax­temp.Regn

Midsommardagen

ÅrMax­temp.Regn

Vintern släpper sitt grepp i midsommartider

År 2013 var det över 20 grader varmt på nästan alla väderstationer på midsommardagen. Följande år hade vi den kallaste midsommardagen på hela 2000-talet. Då var det inte varmare än 14 grader på någon av väderstationerna.

Också förra årets midsommar var kallare än vanligt. Då var det kallast i Bågaskär, bara 12,9 grader på midsommarafton.

Yles meteorolog Anne Borgström förklarar varför midsommarvädret är så pass varierande.

– Typiskt är att sommaren brukar ta sitt grepp kring midsommar eller i de sista dagarna av juni, då går vi mera tydligt in i ett sommarväder.
Slutet av juni är alltså en brytningspunkt för vädret. I maj kommer det ofta in kalla vindar från Ishavet. Sedan pågår en kampen mellan varma och kalla luftmassor i juni eller så har sommarvädret redan börjat.

I år är sommarvärmen inte här för att stanna riktigt ännu. Veckan efter midsommar väntas bli mycket svalare än den här.

Kallast vid Kallan

Vid Österbottens kuststsationer är midsommaren ofta kyligare än längre söderut. Vid väderstationen Kallan utanför Jakobstad var dagens högsta temperatur på midsommaraftonen 2014 bara 8,1 grader. Det är den lägsta dagstemperatur som uppmätts under midsommarhelgen vid stationerna på hela 2000-talet.

Fyren på Kallan
Kallan Fyren på Kallan Kallan (Norge)

Också i snitt har Kallan haft det kyligaste midsommarvädret under 2000-talet. Bara år 2010 var det över 20 grader varmt, alla andra år har temperaturerna legat under 15 grader, vilket för det mesta har varit kyligare än på andra håll.

– Västra och Norra Finland har lätt ännu den kalla luftmassan framför sig och har ofta nattfrost ännu i juni. Finland är ett långt land och Ishavet är så pass nära norrut. Havet och sjöarna påverkar också temperaturen väldigt mycket, säger Borgström.
Vädret kan följaktligen variera mycket beroende på om man befinner sig vid havet eller en bit inne i landet.

S:t Karins slog värmerekord 2013

Vill man inte frysa kan det vara bra att hållas på land. De väderstationer som har uppmätt det varmaste midsommarvädret finns alla på torra land.
Svenskfinlands varmaste midsommar på 2000-talet firades i Åboland 2013. Då var det hela 25,3 grader varmt vid väderstationen S:t Karins Yltöinen som ligger söder om Pikis.

Också 2016 var det varmare än vanligt under midsommarhelgen, inte bara i S:t Karins utan vid alla väderstationer längs kusten.

Värmeböljor är ändå sällsynta under midsommarhelgen. Det vanligaste midsommarvädret på stationerna längs med kusten är 15-19 grader varmt och uppehåll.

Statistiken råder dig att ta med regnkläder

Det har regnat under mer än hälften av midsomrarna på 2000-talet om man ser till dygnsnederbörden.

Av någon anledning har midsommaraftonen ofta varit regnigare än midsommardagen och så ser väderprognosen ut också i år.

År 2002 regnade det på midsommarafton i hela södra Finland men det höll upp på midsommardagen. Midsommardagen 2002 var varm och solig.

I Kajsaniemi i Helsingfors har det regnat någondera dagen under femton av de sjutton senaste midsomrarna.

Torrast har det varit på Åland. Vid Jomalby väderstation har det regnat bara under fyra midsommaraftnar på 2000-talet.

Meteorologiska institutet har samlat historiska uppgifter om midsommarvädret i hela landet på sin webbplats (på finska). http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus