Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien: Jeremy Hunt blir Boris Johnsons utmanare i kampen om premiärministerposten

Boris Johnson och Jeremy Hunt
Jeremy Hunt (t.h.) är Boris Johnsons (t.v.) efterträdare som brittisk utrikesminister. Nu utmanar han Johnson i kampen om ledarskapet för Torypartiet. Boris Johnson och Jeremy Hunt Boris Johnson

Det står nu klart vilka två kandidater inom det konservativa Torypartiet som går vidare till den avgörande omgången i kampen om partiledarskapet och posten som ny premiärminister. Det blir utrikesminister Jeremy Hunt som utmanar förhandsfavoriten Boris Johnson.

I den femte och avgörande omgången av omröstningar i den konservativa parlamentsgruppen fick Jeremy Hunt 77 röster.

Han besegrade därmed med knapp marginal Michael Gove som fick 75 röster.

Boris Johnson var i en klass för sig i den femte omgången. Han backades upp av 160 ledamöter och fick därmed fler röster än de båda utmanarna tillsammans.

Inför den brittiska EU-folkomröstningen talade Hunt mot ett brittiskt utträde. Senare har Hunt ändå kommit att förespråka brexit på grund av EU:s förmenta "arrogans" i förhandlingarna om ett utträdesavtal.

I förmiddags ordnades en fjärde omgång i av omröstningar där Sajid Javid slogs ut.

Medlemmarna i det konservativa partiet röstar mellan de två mest populära kandidaterna i slutet av juli.

Den som vinner valet blir Theresa Mays efterträdare som Konservativa partiets ordförande och Storbritanniens premiärminister.

Läs mera:

Boris Johnson fick flest röster även i tredje valomgången

Den tidigare brittiske utrikesministern Boris Johnson har vunnit även den tredje omgången i det konservativa Torypartiets partiledarval.

Läs mera:

Kommentar: Viljan att komma överens med EU knäckte Theresa May - hennes efterträdare står inför precis samma utmaningar

Theresa Mays avskedsbesked innebär att diskussionerna mellan Storbritannien och EU om en lösning på brexit får läggas på is tills en ny premiärminister är utsedd skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.