Hoppa till huvudinnehåll

Tingsrätten: Mannen som avsiktligt körde in i klippvägg med barn i bilen var otillräknelig

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Tingsrätten i Egentliga Finland har gett sin dom i fallet där en man körde in i en klippvägg med avsikt att döda två barn. Mannen var inte tillräknelig vid tidpunkten för dådet och han döms nu till tvångsvård.

Det var i oktober 2018 som en man körde sin bil in i en klippvägg i Pemar i Egentliga Finland. I bilen fanns två barn.

Mannen hade ställt in farthållaren på 120 km/h, knäppt upp säkerhetsbältet både på sig själv och det 8-åriga barnet som satt i framsätet och sedan styrt rakt in i en klippvägg. I baksätet fanns också ett 7-årigt barn. Alla överlevde olyckan.

Åklagaren anklagade mannen för mordförsök på det 8-åriga barnet, samt försök till dråp på det 7-åriga barnet.

Enligt åklagaren hade mannen redan tidigare hotat att döda det 8-åriga barnet och bara dagar innan olyckan sagt ”att han kommer att göra något” åt barnet.

Enligt åklagaren ska mannen dessutom ha övervägt att kväva barnet med en kudde, också det dagar innan olyckan.

I polisförhör har mannen medgett att han betedde sig enligt åklagarens beskrivning, men ansåg inte att han försökt döda det 8-åriga barnet.

Enligt sinnesundersökningen var mannen otillräknelig vid tidpunkten för olyckan. Tingsrätten förkastade därför åtalen och mannen tvångsvårdas nu.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft.

Läs också