Hoppa till huvudinnehåll

Toppjobb inom EU på agendan när statscheferna möts - Antti Rinne tror på Timmermans som kommissionsordförande

Antti Rinne
Antti Rinne företräder Finland Antti Rinne Antti Rinne

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas som bäst i Bryssel för att dryfta utnämningarna till några av EU:s topposter. Finland representeras för första gången av statsminister Antti Rinne.

Inför mötet träffade Rinne sina partikolleger vid de europeiska socialdemokraternas sammanträde i Bryssel.

- Vi har gått igenom den helhet som gäller de höga tjänsterna inom Europeiska unionen och utvärderat situationen. Vi har en gemensam ståndpunkt i frågan, sade Rinne.

Enligt Rinne är det viktigast att först komma överens om hur EU-toppjobben ska fördelas. Först därefter blir det aktuellt att diskutera namn.

För egen del har Rinne tilltro till socialdemokratiska toppkandidaten Frans Timmermans.

- Jag tror att Timmermans skulle vara en mycket bra ordförande för kommissionen.

Liikanen eller Rehn till ECB?

På posten som ny chef för Europeiska Centralbanken vill Rinne gärna se en finländare.

- Jag tycker att toppkandidaterna för Europeiska Centralbanken är Erkki Liikanen och Olli Rehn.

Rinne säger att de finländska kandidater som är påtänkta för jobbet är utmärkta och att det här är ett erkänt faktum också på annat håll i Europa.

En av de springande punkterna vid toppmötet är om Europeiska rådet kan tänka sig att backa upp tysken Manfred Weber som kommissionsordförande. Han ställde upp som toppkandidat för Europaparlamentets största grupp EPP.

Rinne vill i det här skedet inte kommentera Webers chanser att bli utnämnd. Han nöjer sig med att säga att säger att Weber är en av de uppställda kandidaterna.

Förutom utnämningar kommer EU-ledarna också att diskutera utrikesrelationer, EU:s utvidgning och stärkandet av euroområdet vid sitt möte.

Frågan om EU:s långsiktiga klimatmål kommer också att lyftas upp.

- Vi ska ta upp klimatfrågan som är en viktig fråga för oss i regeringsprogrammet, konstaterar Rinne.

Fem toppjobb blir lediga

Det är sammanlagt fem toppjobb som blir lediga i EU inom de närmaste månaderna.

Förutom ny kommissionsordförande kommer också en ny ordförande för Europeiska rådet, en ny hög utrikespolitisk representant och en talman för Europaparlamentet att väljas.

Dessutom råkar sittande ECB-chefen Mario Draghis 8-åriga mandatperiod att löpa ut i höst.

Det har höjts röster för att frånkoppla valet av ny ECB-chef från det övriga utnämningspaketet med motiveringen att det inte handlar om ett politiskt uppdrag.

Rinne säger att hans uppfattning är att samtliga fem toppjobb kommer att beaktas i sammanhanget.

Tidtabellen för diskussionerna är stram. Om en månad måste det nya EU-parlamentet välja ny ordförande oberoende av om det övriga utnämningspaketet är färdigt eller inte .

- Målet är att man helst i dag men senast inom de kommande två dagarna ska nå en lösning. Det vore bättre för alla att komma överens i dag än att skjuta fram besluten, säger Rinne.

Läs mera:

Kommentar: Statsminister Antti Rinne kan räkna med en rivstart vid sitt första EU-toppmöte

Insatserna är höga då EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel. Finlands nya statsminister får räkna med tuffa förhandlingarna vid sitt första toppmöte, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Läs mera:

Finländska EU-parlamentariker i hetluften då fyra grupper förhandlar om program för de kommande åren: "Det är viktigt att inse situationens allvar"

I EU-parlamentet försöker fyra politiska grupper som bäst enas om en gemensam programförklaring för den kommande mandatperioden. Det är borgerliga EPP, socialdemokraterna, liberala Förnya Europa och den gröna gruppen som deltar i förhandlingarna.

Läs mera:

Nu startar utnämningskarusellen som kan ge Finland en av bankvärldens absoluta topposter

Spekulationerna om vem som ska tillsättas på de topposter som snart blir lediga inom EU är i full gång. Inom de närmaste månaderna klarnar det vem som kommer att få några av EU:s absoluta toppjobb.