Hoppa till huvudinnehåll

Viking Lines nya svenska storägare är obekant för bolagets ledning

Viking Lines vd Jan Hanses känner inte till det svenska företaget Maelir AB som köpt en stor pott aktier i Viking Line. Men det var inte en överraskning att aktierna bytte ägare, säger Hanses. De gamla ägarna, Rafael Mattsson-sfären, ville dra sig ur.

Maelir AB köpte på onsdagen drygt 17,1 procent av Viking Line Abp:s aktier av de åländska bolagen Ab Rafael och Rafael Investering Ab.

Efter transaktionen, som var värd 33 miljoner euro, är Maelirs ägande i Viking Line 17,75 procent och därmed är Maelir Viking Line Abp:s största enskilda ägare.

- De nya ägarna säger i ett pressmeddelande att de vill ta en aktiv del i att utveckla Viking Line, så vi får se vad det blir, säger Hanses. Orolig är jag inte.

Ingen kursändring

Någon större kursändring blir det knappast. Viking Line har ett fartygsbygge på gång i Kina, och på hemmafronten gäller det att optimera resultatet, säger Hanses.

Viking Lines styrelseordförande Ben Lundqvist ser positivt på att det kommer in nya ideer i verksamheten.

- Jag har stora förhoppningar om att den här affären kommer leda till något fint, säger Ben Lundqvist till Ålands Radio.

Jakob Johansson är en self made man

Maelir AB är ett privat holdingbolag baserat i Stockholm verksamt inom fastigheter, hospitality och shipping och vd är Jakob Johansson.

- Viking Line har en stark verksamhet och ett fantastiskt varumärke, och vi ser fram emot att aktivt ta del i att utveckla bolaget ytterligare, säger Johansson i ett pressmeddelande.

Han säger till Hufvudstadsbladet att han placerar på lång sikt.

- Jag är väldigt långsiktig i mina affärer och ser en långsiktig värdepotential i Viking Line. Då talar vi om fem-tio-femton år, säger Johansson, till HBL.

Enligt sajten Ålands sjöfart är Jakob Johansson, 37,en self-made man som startade bolaget genom att köpa fastigheter kring Mälaren som 23-åring. Maelir är det fornnordiska namnet för Mälaren.

Dags att dra sig ur

De gamla ägarna Ab Rafael och Rafael Investering Ab säger att det nu är dags att satsa på nya krafter i Viking Line.

- I 60 år har vår familj haft ett engagemang i Viking Line, genom åren i olika former. Vi känner att det är dags för nya krafter att ta vid som vi tror kan tillföra energi och nytänkande till bolaget, säger Carola Eriksson, Rafael Investering Ab.