Hoppa till huvudinnehåll

Årets längsta dag firas traditionsenligt - varmaste midsommaraftonen sedan millennieskiftet

En bukett med sommarblommor i en lervas.
Arkivbild. En bukett med sommarblommor i en lervas. Bild: Mostphotos sommar,Sommarblommor,Blomsterarrangemang,blommor (prydnadsväxter),midsommar

Midsommaren firas i dag i varmt väder. Så här varmt har det inte varit på midsommarafton sedan millennieskiftet.

Enligt Yles meteorolog Toni Hellinen stiger temperaturen över 30 grader på området mellan Lahtis och Ilomantsi.

– Förra gången det på midsommarafton var över 30 grader varmt var år 1999. Då uppmättes en temperatur på 32,5 grader i Ylämaa (nuvarande Villmanstrand).

På midsommardagen blir det svalare

Midsommaraftonens väder ser ut att bli soligt i landets södra och mellersta delar, och det utlovas 22 - 28 grader varmt.

På eftermiddagen kan det regna i huvudstadsregionen, Åboland samt i norra delarna av Österbotten. Även åska kan förekomma.

Längst i norr regnar det på många håll i dag.

På midsommardagen utlovas regnskurar på många håll i Finland, och temperaturen sjunker något.

Bilköer ännu på dagen

Midsommarens turtrafik var som livligast i går på eftermiddagen och kvällen men förväntas återigen bli livligare vid lunchtid i dag. Dagens rusning förväntas pågå i ett par timmar.

Vägtrafikcentralen uppmanar bilister att räkna med köbildningar även i dag och att reservera mer tid än vanligt för färden. Trafikmängderna är i snitt 40–50 procent större än normalt.

Köer väntas på bland annat Skärgårdsvägen i Pargas samt på de sedvanliga vägavsnitten riksväg fyra mellan Mäntsälä och Heinola och mellan Heinola och Jyväskylä och riksväg fem från Heinola till St Michel.

"Uppför dig klokt vid vattnet"

Räddningsverken runt om i Finland har inför midsommarhelgen uppmanat människor att vara försiktiga bland annat då de gör upp eld.

Folk uppmanas också att bete sig lugnt i trafiken och klokt då de rör sig vid vatten - små barn ska befinna sig högst en armslängd från en vuxen.

Vuxna uppmanas att inte överskatta sin egen simförmåga.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes