Hoppa till huvudinnehåll

Champions League-kval i Tallinn väntar division 1-klubben PK-35 Vantaa – ställs mot lag från Kazakstan, Färöarna och Estland

PK-35 Vantaa mot Rosengård i CL 2015.
PK-35 Vantaa mot Rosengård i CL 2015. PK-35 Vantaa mot Rosengård i CL 2015. Bild: imago/All Over Press Sweden/All Over Press Pallokerho-35

En utebliven ligalicens hindrar inte PK-35 från att representera Finland i Champions League. Vandalaget lottades in i en kvalgrupp där matcherna spelas i Tallinn.

Tio grupper med fyra lag i varje grupp kommer att spela Champions League-kval den sjunde till 13:e augusti. De tio gruppvinnarna i kvalet spelar tillsammans med 22 direktkvalificerade lag i den första omgången i Champions League.

PK-35 Vantaa är med i Champions League för sjunde gången. Fyra gånger har laget tagit sig vidare från kvalet.

Nu är det första gången som PK-35 deltar i turneringen som ett division 1-lag. Det här beror på att laget efter mästerskapstiteln i damligan i fjol blev utan ligalicens till den här säsongen.

Så här långt har PK-35 Vantaa vunnit sina tio matcher i division 1 med en målskillnad på 38–3. PK-35 från Helsingfors ligger tvåa i serien fem poäng bakom PK-35 Vantaa.

Svår motståndare från Kazakstan

Vandalagets motståndare i kvalturneringen är värdlaget Flora Tallinn, färöiska EBS/Skála och BIIK Kazygurt från Kazakstan.

Enligt UEFA:s ranking är det kazakstanska laget från staden Shymkent det på förhand sett bästa i kvalgruppen.

PK-35 Vantaas matchprogram i Champions League-kvalet

7.8 FC Flora – PK-35 Vantaa
10.8 PK-35 Vantaa – EBS/Skála
13.8 PK-35 Vantaa – BIIK Kazygurt

PK-35-tränaren Jari Väisänen är nöjd över att få spela kval så nära som i Tallinn. Även motståndet känns relativt behagligt.

– Ett av lagen vi möter är riktigt tufft, men vi tror på våra möjligheter. Vår klara målsättning är att avancera från gruppen.

– På förhand sett är vi favoriter i två av matcherna och mot BIIK Kazygurt slår vi ur underläge. Matcherna avgörs ändå alltid på planen, säger Väisänen i klubbens pressmeddelande.

Läs mera:

Granskning: Missförstånd, slarv och Whatsapp-förvirring bakom inhemska dominantens tvångsdegradering – grova brister i utbetalningar i flera års tid

PK-35 Vantaas nekade ligalicens togs emot som en chock i Fotbollsfinland – men en titt bakom beslutet målar upp en dyster bild om den regerande mästarens ekonomiska situation. Trots allvarliga problem var det till slut simpla misstag som fällde föreningen.

Läs mera:

”Hur kunde man låta det här hända?” Chock och katastrof när beskedet kom – Roosa besviken över hur saker sköttes i skandalomsusade PK-35 Vantaa

Det känns orättvist att vi spelare får lida av att klubben inte skött sina förpliktelser, säger PK-35 Vantaas Roosa Bröijer. Hon var en av spelarna som fullständigt togs på sängen av chockbeskedet att Finlands överlägsna damlag tvångsnedflyttas. Plötsligt var framtiden oviss.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport