Hoppa till huvudinnehåll

Hon var tsarens smyckeskonstnär - Pojobördiga Alma Pihl hoppades ta med sin hemlighet i graven

Alma Pihl, konstnär.
Alma Pihl föddes i Moskva i slutet av 1800-talet, men hennes pappa Knut kom från Pojo. Alma Pihl, konstnär. Bild: Eero Niinikoskis arkiv. konstnärer,Alma Theresia Pihl

I dag anses Alma Pihls skapelse Vinterägget vara Fabergés vackraste föremål, men under sin livstid var Pihl bäst känd som tant Alma som inspirerade barnen att måla med mera "schwung".

Då den begåvade smyckeskonstnären Alma Pihl anlände från revolutionens Ryssland till Finland 32 år gammal, tog hon förutom sin ringa egendom även med sig en hemlighet.

Ett Fabergéägg. Många experter anser att Alma Pihl formgav de finaste äggen. Mosiakägget har ett innovativt korststygnsmönster är visar upp utomordentligt handarbete.
Mosaikägget inspirerades av korsstygn. Ett Fabergéägg. Många experter anser att Alma Pihl formgav de finaste äggen. Mosiakägget har ett innovativt korststygnsmönster är visar upp utomordentligt handarbete. Bild: Credit: Royal Collection Trust/ Her Majesty Queen Elizabeth II 2018 Fabergéägg,Fabergé,guldsmeder

Hemligheten var av en sådan kaliber att hon ämnade ta med sig den i graven.

Djupt undangömd i hjärtat bevarade hon sin hemlighet medan hon levde ett stillsamt liv i Kuusankoski, dit hon flyttade tillsammans med maken Nikolai Klee i början av 1920-talet.

Att hemorten blev den gamla industristaden i Kymmenedalen berodde på Kymmene aktiebolag. Maken arbetade för bolaget redan då de bodde i St Petersburg.

Huset där paret bodde i Kuusankoski.

Alma Pihl fick i sin tur en tjänst som lärare i skönlitteratur och bildkonst vid bolagets svenskspråkiga skola.

Hon var noggrann med att dölja sitt förflutna på grund av tidens anda och av rädsla för att bli stämplad.

- I 1920- och 1930-talets Finland var det inte särskilt trendigt att vara från Ryssland, förklarar kulturrådet Erro Niinikoski, som tidigare arbetat med Kymmenebolagets och UPM:s marknadsföring och kommunikation.

Endast inom hemmets fyra väggar vågade paret vara sig själva. Det var också bara där som det var känt att Alma Pihl var en av världens främsta smyckeskonstnärer, och så skulle det förbli länge.

Morbrodern upptäckte den unga Almas begåvning

Alma Pihl föddes i Moskva år 1888. Hon hade finska rötter och pappa Knut var född i Pojo.

Familjen flyttade till St Petersburg efter pappans död då Alma bara nio var år gammal. Det var också där som Alma inledde sin karriär med smycken och juveler.

Som ung vuxen praktiserade Alma vid sin morbrors smyckesverkstad där en av kunderna var Carl Fabergé. Till Almas arbetsuppgifter hörde att teckna och arkivera produkter i smedjan.

Mellan varven gjorde Alma egna skisser som gjorde att morbrodern fick upp ögonen för systerdotterns talang. Snart började han visa hennes skisser för kunderna och det dröjde inte länge förrän Almas verk blev en del av numera världsberömda Fabergés produktion.

År 2005 fick Vinterägget ett eget frimärke.

Under sin korta karriär, innan den ryska revolutionen 1917, hann Alma Pihl formge kring 2 000 föremål.

Till dem hörde tsarens juvelprydda påskägg som sedermera blivit kända världen över och vars värde skjutit i höjden.

Alma Pihls berömda Vinterägg var en påskgåva av tsar Nikolai II till modern kejsarinnan Maria Feodorovna år 1913. Idén till ägget fick Alma från iskristaller som bildats på fönsterrutan en kall vintermorgon.

Tsarfamiljen blev så förtjusta över Vinterägget att de gav Alma i uppgift att också formge nästa års kejserliga påskägg.
Korsstygn var inspirationen till Mosaikägget som var en gåva till Nikolais fru, kejsarinnan Alexandra Feodorovna.

De kejserliga äggen gjordes av bland annat diamanter och platina.
Dyrgriparnas dagar hos tsarfamiljen var ändå räknade. Senare hamnade de i händerna på andra världsledare, och värdet på äggen steg till svindlande summor.

Tant Alma

I 25 år fungerade Alma Pihl som lärare i bildkonst och skönlitteratur vid den svenskspråkiga skolan i Kuusankoski.

I den finskspråkiga miljön fanns ett behov av undervisning på svenska eftersom det i Kymmenebolagets ledning fanns många i personalen som var svenskspråkiga och hade familjer.

För sina elever var Alma Pihl helt enkelt “tant Alma” och inte någon tidigare smyckeskonstnär. Maj-Britt Paro var en av Almas elever på 1940-talet.

Paro berättar att alla älskade tant Alma.

- Hon var förtjusande och väldigt inspirerande.

Alma Pihl (sittande) med sina kolleger i Svenska skolan år 1948. Hon arbetade vid skolan 1927-1951.

Enligt Paro struntade Alma Pihl - Alma Klee efter att hon gift sig - i tekniken när eleverna tecknade.

- Perspektiven brydde hon sig inte om. Vi skulle lägga känslorna på spel när vi ritade.

Paro minns att Alma lockade fram känsla och lätthet genom att utropa “mera schwung” till eleverna.

Det var inte förrän årtionden senare som hon fick höra om lärarens begåvning och kreativa bakgrund.

Det var författaren Ulla Tillander-Godenhielm som genom att granska gamla skissblock och handstilsprov kunde bevisa att Alma Pihl faktiskt arbetat för ansedda Fabergé.

Till hjälp hade Tillander-Godenhielm Alma Pihls adoptivdotter Lydia.

Några år innan sin död 1976 avslöjade Alma sin bakgrund för dottern. Alma och Nikolai hade inte flera barn.

- Visst var det otroligt synd att Alma inte själv fick njuta av sin framgång. Det var först tio år efter att hon dött som hennes hemlighet avslöjades, konstaterar Maj-Britt Paro i en dokumentärfilm från 2008 av Ilona Arosalo.

Världens vackraste konstföremål

Vid en internationell auktion klubbades Vinterägget för närmare 10 miljoner dollar i början av 2000-talet. Enligt de färskaste uppgifterna finns ägget i London som en del av Omans sultanats samling.
Mosaikägget tror man finns i den engelska drottningen Elisabeths samling.

Bland Fabergés kring 150 000 föremål räknas Vinterägget som det vackraste av dem alla, berättar kulturrådet Eero Niinikoski.

- Visst har hennes design haft en stor betydelse, säger han.

Minnesplakett vid Alma Pihls hus.

Alma Pihl hör till dem som är kändare utomlands än i Finland. Det finns en enkel förklaring, säger Ulla Tillander-Godenhielm.

- Hennes smycken kommer då som då till försäljning på de stora auktionerna ute i världen. De analyseras då i det landets auktionskatalog.

Inte ens i Kymmenedalen där Alma Pihl tillbringade största delen av sitt liv, känner invånarna till värdet av hennes verk.

Barnen på utflykt till Almas hem

En liten del av Alma Pihls insats som Kuusankoskiskolans lärare i konst och litteratur har sparats för kommande generationer. Hennes tavlor hänger nämligen på väggarna i Kouvolas stadsmuseum. Kopior finns också i den svenska skolan som numera fungerar i andra lokaler än på Almas tid.

En av Alma Pihls tavlor.

Traktens barn får också lära sig om vem Alma Pihl var.

- I maj besöker vi vanligtvis Almas gamla hus. På utfärden berättar jag Almas historia, berättar klassläraren Sanna Eloranta.

Alma Pihls hus används fortfarande som bostad. I början av 2000-talet hängde en lokal hembygdsförening upp minnesplaketter som på fyra språk berättar om husets tidigare invånare.

Almas framtid

Kunde Alma Pihl bli kändare också bland finländare i framtiden?

Kouvolas stadsmuseums intendent Mari Lehtosalo är skeptisk.

- Smyckeskonst är kanske inte ändå den stora massans konst, men det är klart att jag skulle hoppas att åtminstone folk i Almas hembygd skulle känna till henne.

Kulturrådet Eero Niinikoski håller med.

- Hennes bransch, smyckeskonst, är så speciell att den knappast blir populär bland den stora publiken.

Vid Kouvolas stadsmuseum kan besökaren lära sig om Alma Pihl.

Han berättar att han vid upprepade tillfällen frågat invånare i Kymmenedalen vem den kändaste personen från trakten är.

- Många svarar fotbollsspelaren Sami Hyypiä. Förvirringen är stor när jag säger att jag tycker det är Alma Pihl, skrattar han.

Artikeln bygger på 32-vuotias opettaja päätti pitää salaisuuden kuolemaansa asti – onnistui niin hyvin, ettei kotikylillä Suomessa vieläkään ymmärretä hänen olleen yksi maailman suurimmista taiteilijoista skriven av Vesa Grekula.