Hoppa till huvudinnehåll

Klimatmål och utnämningar svår nöt att knäcka för EU-ledarna - nytt toppmöte ordnas om en vecka

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Europeiska unionen

Tillsättandet av EU:s främsta toppjobb visade sig vara precis så krångligt som man hade väntat sig på förhand. De avgörande besluten skjuts fram till ett nytt toppmöte om en vecka.

Bryssel

Inför toppmötet meddelade de europeiska socialdemokraterna och liberalerna att man tar avstånd från borgerligare EPP:s toppkandidat Manfred Weber.

Det här var ett hårt slag mot borgerliga EPP:s förhoppningar att utse Weber till ny kommissionsordförande.

- Webers kampanj håller på att falla ihop. EU-parlamentet är mer delat än tidigare. EPP-ledarna vänder också honom ryggen, säger en diplomatkälla till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt drar misstroendet mot Weber mattan undan hela den så kallade toppkandidatsmodellen som syftar till att göra valet av kommissionsordförande mer demokratiskt och transparent.

Utnämningskarusellen är intressant ur finländsk synvinkel med tanke på Erkki Liikanen och Olli Rehn som förekommit i spekulationerna om vem som ska bli ny chef för Europeiska centralbanken.

Finlands statsminister Antti Rinne säger att han hoppas se en finländare ta över ECB efter italienaren Mario Draghi.

Extrainsatt toppmöte nästa vecka

Utnämningarna kommer att diskuteras vidare vid ett extrainsatt toppmöte på söndag om en vecka.

Tills dess väntas Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Nederländerna presentera ett förslag till kompromiss för hur de fem EU-toppjobb som blir lediga inom de närmaste månaderna ska fördelas.

Målsättningen är att utnämningspaketet ska godkännas enhälligt av alla medlemsländerna.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har ändå sagt att en omröstning med kvalificerad majoritet också kan komma på fråga, om medlemsländerna inte annars lyckas enas i frågan.

Rådet och parlamentet måste enas om utnämningarna

Det är Europeiska rådet som föreslår vem som ska bli ny kommissionsordförande. Kommissionsordföranden måste även backas upp av en majoritet av EU-parlamentet.

Det här betyder att rådet och EU-parlamentet måste samarbeta för att hitta en lösning på utnämningsfrågan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonade efter mötet att ingen är ute efter att skapa en konflikt mellan parlamentet och rådet.

- Vi vill naturligtvis ha en lösning med parlamentet.

Långsiktiga klimatambitioner vattnades ur

Vid toppmötet godkändes även en ny strategisk agenda för de kommande fem åren som syftar till att skydda medborgarna, utveckla en stark och kraftfull ekonomisk bas för unionen, främja Europas intressen i globala sammanhang och att bygga ett klimatneutralt Europa.

Inför mötet fanns det förhoppningar om att medlemsländerna skulle ha enats om att göra EU koldioxidneutralt före utgången av 2050.

Man lyckades ändå inte enas om den här målsättningen på grund av hårt motstånd från Polen, Ungern och Tjeckien.

I de här länderna befarar man att de skärpta klimatmålen kommer att han en negativ inverkan på sysselsättningen och tillväxten.

Målet av vara klimatneutralt anses viktigt för EU som även i fortsättningen vill vara pådrivande i klimatfrågor på global nivå.

Reaktionerna på kvällens förhandlingsresultat lät inte vänta på sig. Miljöorganisationen Greenpeace säger att de europeiska ledarna försummat en gyllene chans att enas om skärpta klimatåtgärder och uppmanade EU att ordna ett krismöte före klimatmötet i New York i september.

Läs mera:

Kommentar: Statsminister Antti Rinne kan räkna med en rivstart vid sitt första EU-toppmöte

Insatserna är höga då EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel. Finlands nya statsminister får räkna med tuffa förhandlingarna vid sitt första toppmöte, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Läs mera:

Finländska EU-parlamentariker i hetluften då fyra grupper förhandlar om program för de kommande åren: "Det är viktigt att inse situationens allvar"

I EU-parlamentet försöker fyra politiska grupper som bäst enas om en gemensam programförklaring för den kommande mandatperioden. Det är borgerliga EPP, socialdemokraterna, liberala Förnya Europa och den gröna gruppen som deltar i förhandlingarna.