Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Spjuttävlingen i Kuortane förgyller midsommarens friidrottsutbud

Herrarnas spjut ser ut att bli toppgrenen i de traditionella midsommartävlingarna i Kuortane. Oliver Helander som redan klarat VM-gränsen ställs mot flera motståndare från den yttersta världseliten.

Med i Kuortane finns fem kastare med ett personbästa på över 90 meter: OS-segrarna Thomas Röhler från Tyskland och Keshorn Walcott från Trinidad Tobago, EM-silvermedaljören Andreas Hoffmann från Tyskland, EM-bronsmedaljören Magnus Kirt från Estland samt asiatiska mästaren Chao-Tsun Chen från Taiwan.

Denna vecka har framför allt Magnus Kirt imponerat med ett nytt personbästa i Ostrava. Kirt kastade på torsdagen för första gången över 90 meter då han noterades för årsbästaresultatet i världen 90,34. Kirt har dessutom uppvisat stabil och hög klass i alla sina tävlingar, så det är inte omöjligt att vi får se nya 90 meters bågar i Kuortane.

magnus kirt kastar spjut
magnus kirt kastar spjut Bild: AFP / Lehtikuva Magnus Kirt,friidrott,spjutkastning

Fyra av de fem första i årets världsstatistik kastar i Kuortane. Av finländarna ligger Antti Ruuskanen som inte är anmäld till Kuortane på elfte plats, medan Helander är tolfte.

Nytt rekordförsök på damernas 100m häck

Av de övriga grenarna lönar det sig att hålla ett öga på damernas 100m häck, där redan två finländska löpare klarat VM-gränsen. Både Nooralotta Neziri och Annimari Korte springer i Kuortane, där det är möjligt att också Reetta Hurske klarar VM-gränsen 12,98. Hurske är nämligen i toppform också hon, vilket hon visade i Jyväskylä på onsdag. Då noterades Hurske för 12,86 i lite för stark medvind.

Neziris nationsrekord lyder på 12,81 och det är löpt just i Kuortane under midsommartävlingarna 2016. Allting är upplagt för ett nytt rekordförsök på lördag.

Också i damernas höjd slogs nationsrekordet i Kuortane under midsommaren 2016 då Linda Sandblom klarade 193 cm. I år har det nationsrekordet redan slagits av Ella Junnila med 194 cm, och såväl den gamla som den nya rekordinnehavaren tävlar på lördag.

Kuortanes midsommartävlingar arrangeras redan för 80:e gången. Tävlingarna hör till det europeiska friidrottsförbundets Classic Permit Meeting -tävlingsserie. I årets upplaga deltar 164 idrottare från 22 länder.

Kuortane Games lördag 22.06. klockan 15.30-18.15 i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Niklas Henrichson.