Hoppa till huvudinnehåll

Så fortsätter VM-festen! Adelina Engman analyserar åttondelsfinalerna och hittar en genomgående trend: "Jag tycker att fotbollen just nu är som bäst i Europa"

Nederländerna firar avancemanget med sina fans.
Nederländerna firar avancemanget med sina fans. Nederländerna firar avancemanget med sina fans. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Nederländernas damlandslag i fotboll

Gruppspelet i VM i fotboll är över och 24 lag har blivit 16. Yle Sportens expertkommentator Adelina Engman går igenom matchparen i åttondelsfinalerna match för match och ger fördel Europa över alla andra. "Men jag har sagt USA som mästare ända från starten och det håller jag fast vid", säger hon.

Vi bad Adelina Engman från Chelsea och det finska landslaget gå igenom slutspelet match för match.

Antti Koivukangas och Adelina Engman jobbade tillsammans på en match under fotbolls-VM.
Antti Koivukangas och Adelina Engman i referatbåset. Antti Koivukangas och Adelina Engman jobbade tillsammans på en match under fotbolls-VM. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Adelina Engman,Antti Koivukangas

Från och med åttondelsfinalerna sänds samtliga matcher i Yle TV2 och på Yle Arenan, som vanligt med svenskspråkigt referat.

Finalen spelas den 7 juli i Lyon.

Lördag 22.6 Tyskland – Nigeria

Tyskland visade klass i gruppspelet och vann samtliga tre matcher med 6–0 i målskillnad och intog sin förväntade plats i slutspelsträdet. Nigeria blev trea i A-gruppen och gick vidare med minsta möjliga marginal. Ett tredje mål för Chile i den avslutande gruppspelsmatchen mot Thailand hade skickat hem nigerianskorna, men nu väntar istället åttondelsfinal mot Tyskland.

– Här ser jag Tyskland som klar favorit. De är dessutom en av medaljfavoriterna i hela turneringen och skall vinna den här matchen ganska klart. Visserligen är Dzsenifer Marozsán viktig, men de tog sig igenom gruppspelet med nio poäng, så Nigeria är nog en uppgift de klarar av, säger Engman och fortsätter.

Dzsenifer Marozsan ligger skadad på marken.
Ingen Marozan, inga problem. Dzsenifer Marozsan ligger skadad på marken. Bild: imago images / Jan Huebner / All Over Press Dzsenifer Marozsán

– De afrikanska lagen är ofta så dåligt organiserade och även om de har Asisat Oshala från FC Barcelona i anfallet har de sist och slutligen inte så mycket kraft framåt.

Lördag 22.6 Norge – Australien

Norge avancerade tack vare två trepoängare och gav till och med Frankrike en rejäl fight i gruppspelet. Australien avancerade som grupptvåa i getingboet grupp C tack vare inbördesmöte och har en glödhet Sam Kerr i sina led.

– Det här blir klurigt. Det känns som att det är två väldigt bra lag som ställs mot varandra. Norge är välorganiserade defensivt med tekniska individer i anfallet som kan avgöra matcher. Australien är ett fysiskt och löpstarkt lag och de har dessutom ett bra anfallsvapen i Sam Kerr.

Sam Kerr firar ett mål
Sam Kerr – målspruta. Sam Kerr firar ett mål Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Australiens damlandslag i fotboll,Sam Kerr

– Det blir en jämn match där jag har svårt att förutspå en vinnare. Ifall Caroline Hansen är skadad är det ett stort avbräck för Norge, hon är en av deras starkaste spelare i offensiven, avrundar Engman.

Söndag 23.6 England – Kamerun

England lyckades vinna alla tre matcher i en grupp med Japan, Argentina och Skottland samtidigt som Kamerun med ett mål av Ajara Nchout på tillägstid osannolikt nog bokade en plats i slutspelet.

– Europa mot Afrika igen. Återigen borde England gå segrande ur den här dusten, de har en stark trupp och har sett bra ut under turneringens gång.

Ellen White skriker
Ellen White och England knep full pott i gruppen. Ellen White skriker Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER Dam-VM i fotboll 2019,Englands damlandslag i fotboll,Ellen White

– Jag tycker faktiskt att England uppträder som ett potentiellt mästarlag just nu, de har en bred och bra trupp även om det saknas en stor individuell stjärna som kan kliva fram och avgöra. Hela laget håller däremot en hög kvalitet, säger Engman som till vardags håller till i Chelsea i Premier League.

Söndag 23.6 Frankrike – Brasilien

Att Frankrike skulle vinna sin grupp kändes solklart, men att det är just Brasilien som väntar i Le Havre är spännande. Brasilien var hela gruppspelets bästa trea med två segrar och en positiv målskillnad.

– Brasilien hade en tuff grupp vilket såg laget landa på tredje plats och hamna här. Det är ett otroligt bra lag på den positionen men Frankrike gäller ändå som favorit. Värdinnorna har spelare av absolut världsklass även om den brasilianska offensiven kanske är snäppet vassare.

Marta firar karriärens 17:e VM-mål i segernatchen mot Italien i VM 2019.
Sista chansen för Marta och Brasilien? Marta firar karriärens 17:e VM-mål i segernatchen mot Italien i VM 2019. Bild: imago images / Fotoarena/ All Over Press Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Marta,Brasiliens damlandslag i fotboll

– Åldersstrukturen är sådan i Brasilien att det här nog är sista mästerskapet och sista chansen för några av fixstjärnorna. De går säkert ”all in” i den bemärkelsen, men lär få det tufft, tror Engman.

Måndag 24.6 Spanien – USA

USA slog Sverige i den sista gruppspelsmatchen med 2–0 och gjorde totalt 17 mål på sina tre första matcher i mästerskapet. Spanien gick i sin tur vidare från Tysklands grupp på bättre målskillnad än Kina.

– Jag tror inte Spanien har kapacitet att hota USA. Spanjorerna är väldigt bollskickliga och bra på att hålla spelredskapet inom laget, men skapar oftast inte så många farliga chanser. Försvaret är deras svaga punkt och USA har ett otroligt starkt anfall som kommer att hota i djupled, tror Engman.

USA firar ett av sina 13 mål i segermatchen över Thailand i VM 2019.
Vem skall stoppa USA? USA firar ett av sina 13 mål i segermatchen över Thailand i VM 2019. Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Alex Morgan

– Jag tror USA också är proffsiga nog att stänga ut den sannolika kvartsfinalen mot Frankrike. De är inställda på den här matchen och tar ett steg i taget.

Måndag 24.6 Sverige – Kanada

Sverige bokade väntat en plats i åttondelsfinalen och Peter Gerhardssons spelarval inför mötet med USA skvallrar om att han gärna såg sitt lag landa just här i slutspelsträdet. Nu väntar Kanada, som blev tvåa i sin grupp bakom Nederländerna

– Det är mycket svenskt bakom bänken här med Andrée Jeglertz på plats som assisterande för Kanada. De har dessutom lite liknande spelstil och lägger ner mycket jobb på sin defensiv. Bägge lagen har snabba offensiva spelare, två lag som ingalunda gör flest mål men också två lag som släpper in väldigt lite.

Sverige firar ett mål mot Thailand.
Sverige fick Kanada i åttondelsfinal. Sverige firar ett mål mot Thailand. Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER Sveriges damlandslag i fotboll

– Det lär bli en jämn match. Kanadas Christine Sinclar kan bli tungan på vågen om de lyckas hålla henne inne i boxen i farliga lägen. Gör hon som i vissa matcher och kommer ner och hämtar för mycket boll blir hela laget ofarligt. De har ändå en liten offensiv fördel mot Sverige, som saknar den spjutspetsen, analyserar Engman

Tisdag 25.6 Italien – Kina

Italien avancerade otippat nog som gruppvinnare före Australien och Brasilien medan Kina är vidare som grupptrea bakom Tyskland och Spanien.

– Italien har överraskat positivt men i min mening är det här den tråkigaste och sämsta matchen av de åtta. Det känns som att vissa lag som blir utslagna nu kommer att hålla betydligt högre nivå än något av de här lagen, och då går ett av dom till kvartsfinal, säger Engman.

Cristiana Girelli skjuter bollen.
Kan Italiens form hålla i sig? Cristiana Girelli skjuter bollen. Bild: imago images / foto2press/ All Over Press Italiens damlandslag i fotboll,Cristiana Girelli

– Jag tror Italien ändå kan ta hem det med ett starkt självförtroende efter gruppsegern. Utvecklingen för spelarna i den italienska ligan har också lett till en positiv utveckling för landslaget, det har helt klart satt sina spår.

Tisdag 25.6 Nederländerna – Japan

I den sista åttondelsfinalen möts de regerande Europamästarna Nederländerna och VM-finalisterna från Kanada-VM för fyra år sedan, Japan.

– Här blir det klurigt. Japan har inte övertygat i detta VM och inte heller för Nederländerna har det ännu riktigt lossnat i offensiven på det sätt man är vana att se.

Holland firar mål.
Får Nederländerna igång sitt anfallsspel? Holland firar mål. Nederländernas damlandslag i fotboll,fotboll,Dam-VM i fotboll 2019

– Jag tror ändå att Nederländerna går vidare, det finns lite bättre kvalitet i offensiven än i den japanska truppen, siar Engman.

Det är väldigt mycket Europa i dina förhanstips...

– Jag tycker ändå att fotbollen just nu är som bäst i Europa. Det är flera europeiska bra landslag som inte ens får vara med och spela VM på grund av kvalsystemet samtidigt som det finns lag ur andra konfederationer som kanske inte håller den nivån som krävs.

Så blir det ett europeiskt lag som vinner VM-guld då?/strong>

– Jag har sagt USA ända från start. Även om de inte ännu stött på de bästa lagen så ser de väldigt starka ut.

Slutspelet:

Lördag 22.6 kl. 18.15 - 20.35, Tyskland – Nigeria (CV + HL) Yle TV2
Lördag 22.6 kl. 21.40 - 00.05, Norge – Australien (AK + HL) Yle TV2
Söndag 23.6 kl. 18.15 - 20.30, England – Kamerun (CV + HL) Yle TV2
Söndag 23.6 kl. 21.40 - 00.10, Frankrike – Brasilien (AK + HL) Yle TV2
Måndag 24.6 kl. 18.40 - 21.05, Spanien – USA (KK + LL) Yle TV2
Måndag 24.6 kl. 21.40 - 00.10, Sverige – Kanada (AK + LL) Yle TV2
Tisdag 25.6 kl. 18.40 - 21.05, Italien – Kina (AK + HL) Yle TV2
Tisdag 25.6 kl. 21.40 - 00.10, Nederländerna – Japan (KK + HL) Yle TV2

Torsdag 27.6 kl. 21.30 - 00.10 NOR/AUS – ENG/CMR (KK) Yle TV2
Fredag 28.6 kl. 21.30 - 00.10 FRA/BRA – ESP/USA (CV) Yle TV2
Lördag 29.6 kl. 15.40 - 18.10 ITA/CHN – NED/JPN (CV + JL) Yle TV2
Lördag 29.6 kl. 19.10 - 21.40 GER/NGA – SWE/CAN (TH + JL) Yle TV2

Lyons hemmaarena är VM-finalarena i sommar i Frankrike.
Semifinalerna och finalen spelas i utkanten av Lyon, på Parc Olympique. Lyons hemmaarena är VM-finalarena i sommar i Frankrike. Bild: EPA/All Over Press Parc Olympique Lyonnais

Tisdag 2.7 kl. 21.30 - 00.10 NOR/AUS/ENG/CMR – FRA/BRA/ESP/USA (TH + JL) Yle TV2
Onsdag 3.7 kl. 21.30 - 00.10 ITA/CHN/NED/JPN – GER/NGA/SWE/CAN (TH + JL) Yle TV2

Lördag 6.7 kl. 17.45 - 20.00, bronsmatch (TH + JL) Yle TV2
Söndag 7.7 kl. 17.25 - 20.20, VM-final (TH + JL) Yle TV2

USA firar VM-guld 2015.
Skall USA få fira den 7 juli, precis som för fyra år sedan? USA firar VM-guld 2015. Bild: imago/foto2press/All Over Press USA:s damlandslag i fotboll,världsmästerskapet i fotboll för damer,Världsmästerskapet i fotboll för damer 2015

Läs också

Nyligen publicerat - Sport