Hoppa till huvudinnehåll

Trump förklarade varför han inhiberade attack på Iran i sista stund - "Vi hade fingret på avtryckaren"

Helikopterdäcket på den amerikanska jagaren USS Mason.
Helikopterdäcket på den amerikanska jagaren USS Mason, som stationerats i Omanviken efter den ökade spänningen mellan Iran och USA. Helikopterdäcket på den amerikanska jagaren USS Mason. Bild: AFP / Lehtikuva USA,Iran,Omanbukten,USS Mason

USA:s president Donald Trump kom på fredagen med nya uppgifter om varför han inhiberade en vedergällningsattack mot Iran i sista stund.

Den planerade attacken hade orsakat över hundra dödsoffer och inte stått i proportion till att iranierna sköt ned den obemannade amerikanska spaningsdrönaren i måndags, enligt presidenten.

– Vi hade fingret på avtryckaren och var redo att slå till mot tre olika ställen då jag frågade hur många som kommer att dö. 150, var svaret från en general. Tio minuter före anfallet stoppade jag det, skrev Trump på Twitter.

Etthundrafemtio dödsoffer hade inte stått i proportion till nedskjutningen av en obemannad drönare, skrev Trump.

Drönaren sköts ned över Hormuzsundet i måndags. Iran säger att den var i iranskt luftrum, vilket USA förnekar.

Amerikansk  RQ-4 Global Hawk på landningsbana
Den nedskjutna drönartypen är drygt 14 meter lång och är bredare mellan vingspetsarna än passagerarplanen i Airbus 320-familjen, som bland annat Finnair använder för kort- och medeldistansflygningar i Europa. Amerikansk RQ-4 Global Hawk på landningsbana Bild: EPA-EFE drönare (obemannad luftfarkost),USA
Iran visar upp vrakdelar från nedskjuten amerikansk drönare.
Vrakdelar från den nedskjutna drönaren visades upp på fredagen av general Amir Ali Hajizadeh, chef för det iranska revolutionära gardets flygvapen. Iran visar upp vrakdelar från nedskjuten amerikansk drönare. Bild: AFP / Lehtikuva Iran,USA,drönare (obemannad luftfarkost),Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk,Amir Ali Hajizadeh

Läs också