Hoppa till huvudinnehåll

Uppsamlingen av olja fortsätter utanför Utö

Sjöbevakningens fartyg Uisko.
Uisko är en av de fartyg som bekämpar oljeläckan söder om Utö. Sjöbevakningens fartyg Uisko. Bild: Sigvard Jansson / Gränsbevakningsväsendet Uisko-klass,sjöbevakningen i västra finland

Arbetet med att samla in olja har pågått genom natten. Det handlar om uppskattningsvis 9-39 kubikmeter olja som läckt ut kring fyren Finlands lejon, 25 sjömil sydväst om Utö.

Gränsbevakningens patrullbåtar Tursas, Uisko och Turva har tillsammans med marinens oljebekämpningsfartyg Halli samlat in olja från havet.

Tack vare information som samlas in från gränsbevakningens Dornierplan kan man lokalisera de tjockaste oljeområdena. Den sammanhängande ytan av olja har splittrats under natten.

Man fortsätter tillsvidare bekämpningen av miljöförstöringen i sydvästra Finland under ledning av sjöbevakningen.

Utredningen kring vilket fartyg som står bakom utsläppet fortsätter under de kommande veckorna. Bland annat genom att jämföra olika prover från havet och fartyg.

Enligt ett pressmeddelande från gränsbevakningsväsendet är det tillsvidare osannolikt att oljan når skärgården med tanke på de lyckade insamlingarna och med tanke på hur oljan driver.

Trots det här har man beredskap för att rycka ut i fall oljan når land.

Artikeln uppdaterades klockan 11.45 med Sjöbevakningens bilder på Twitter.