Hoppa till huvudinnehåll

Första långa cykelturen gick från Esbo till Hangö – nu ska Christer Holmlund cykla till Paris

Christer Holmlund cyklar på en cykel. Han har färgglada cykelkläder på sig.
Christer Holmlund har blivit en ivrig cyklist på senare år. Christer Holmlund cyklar på en cykel. Han har färgglada cykelkläder på sig. Bild: Privat cykling,Cyklist,christer holmlund

Efter tjugo års paus från idrotten hittade Christer Holmlund cykeln igen. Nu är cykeln inte bara ett sätt att ta sig till jobbet utan också ett redskap som ska hjälpa honom och andra att samla in pengar till välgörenhet.

När Christer Holmlund dyker upp på intervjun en solig måndagsförmiddag har han en helg med över 400 kilometer cykling i bagaget.

- Visst känner man av att man suttit på cykeln kanske 20 timmar, men det känns rätt bra, säger Holmlund glatt och tillägger att det kunde vara värre.

- Även om jag är hemma från Hangö så har jag inte cyklat med en Jopo. Skulle jag ha gjort det skulle det säkert vara värre.

Cykeln stod mest i förrådet

Holmlund poängterar att han är en hobbycyklist. I barndomen i Hangö cyklade han alltid men efter flytten bort från hemorten stod cykeln mest i förrådet.

Så här i efterhand beskriver Holmlund situationen som att han tog en lång paus från att röra på sig. Det i sin tur ledde till att han i 40-45 års åldern insåg att kroppen inte längre klarade av att återhämta sig på samma sätt som tidigare.

- Jag märkte mitt i allt att det tog jättelänge för mina ben att återhämta sig efter cykling. Jag brukade säga att jag var ute på länk regelbundet en gång i året.

Christer Holmlund står iklädd cykelkläder med en cykel i en korridor.
Christer Holmlunds deltagande i Team Rynkeby har tagit honom till olika skolor där han har berättat mera om välgörenhetsprojektet. Christer Holmlund står iklädd cykelkläder med en cykel i en korridor. Bild: Privat cykling,Cyklist,christer holmlund

I takt med att barnen blev större fick Holmlund mera tid för sig själv och då blev det också möjligt att göra något åt den försämrade konditionen.

- Cyklingen blev den motionsform jag hittade.

Cyklade till barndomsstaden

Cykelintresset fick sin början när han jobbade som lärare på Granhultsskolan i Grankulla. En kollega i skolan, Uffe Wiberg, hade som tradition att cykla till Hangö åtminstone en gång varje år.

Hur svårt kan det vara? Tänkte Holmlund och för drygt fem år sedan satte han sig på cykelsadeln hemma i Esbo och styrde kosan mot Hangö.

- Jag klarade av det och efter det så har intresset utvecklats.

I samma veva började Holmlund cykla till jobbet i Helsingfors. Via olika applikationer fick han fram en cykelrutt som tar honom från hemmet i Malmbacka till arbetsplatsen i Böle, där han jobbar som ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund.

Cyklar för att samla in pengar

För ett par år sedan kom han i kontakt med välgörenhetsprojektet Team Rynkeby som kombinerar nytta med nöje. Det handlar i praktiken om en stor mängd cyklister som samlar in pengar till cancerdrabbade barn genom att cykla till Frankrike.

Det ledde till att han i fjol skickade in en ansökan och kom med.

I år är han en av över 2 000 cyklister från Norden och Tyskland som deltar i projektet. Han och de andra finländarna som är med åker båt till Travemünde för att sedan cykla till Paris.

Hela cykelturen är 1 200 kilometer lång och cyklas under sju dagar, vilket betyder att det gäller att cykla nästan 200 kilometer per dag.

Christer Holmlund cyklar på en cykel. Han har färgglada cykelkläder på sig.
Christer Holmlund har långa dagar av cykling framför sig då resan mot Paris börjar. Christer Holmlund cyklar på en cykel. Han har färgglada cykelkläder på sig. Bild: Privat cykling,Cyklist,christer holmlund

Insamlingen samlade i fjol in över nio miljoner euro. Det är pengar som gått till familjer där barn har drabbats av cancer och till barncancerforskning.

Holmlund har i sitt jobb som lärare och rektor varit med om att en elev insjuknade i cancer.

- Det är svåra möten men jag tycker att vi från skolans sida strävade efter att göra det bästa av situationen och stöda familjen.

Läs också