Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors bjuder på jugendpärlor - stadsmuseets arkitekt: "Jugendarkitektur kan också tolkas som ett försök att skapa ett nytt samhälle"

Statyer på Pohjolas hus fasad i Helsingfors.
Statyer med motiv från Kalevala på Pohjolas hus fasad i Helsingfors. Huset är rikt på detaljer, vilket är kännetecknande för jugendstilen. Statyer på Pohjolas hus fasad i Helsingfors. Bild: John Nyholm / Yle statyer,jugend,Arkitektur i Finland,Kullervo,Pohjolas hus (Helsingfors)

Jugendstilen, även känd under namnet art nouveau, hade en stark påverkan på arkitekturen i Helsingfors kring sekelskiftet.

Helsingfors stadsmuseum har nyligen uppmärksammat stilriktningen med att ge ut en guidebok om jugendarkitekturen i staden.

Mikko Lindqvist, arkitekt på kulturmiljöenheten vid Helsingfors stadsmuseum, har mycket att berätta om stilriktningen. Vår reporter träffar honom utanför det Tallbergska huset på Skatudden i Helsingfors.

Huset stod klart år 1898 och anses vara det första huset byggt i jugendstil i Helsingfors. Den berömda trion Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen är arkitekterna bakom byggnaden.

Tallbergska huset på Skatudden i Helsingfors.
Tallbergska huset på Skatudden är ett bra exempel på jugendarkitekturen i Helsingfors. Tallbergska huset på Skatudden i Helsingfors. Bild: John Nyholm / Yle jugend,arkitektur,Arkitektur i Finland,Skatudden, Helsingfors stad,tallbergska huset

Till skillnad från klassicistisk arkitektur med romerska och grekiska influenser fick jugendarkitekterna inspiration från medeltiden. Naturmotiv är också ofta förekommande dekorationer.

- Den finska floran och faunan är välanvänd där i små detaljer och dekorationer, anser Lindqvist om det Tallbergska huset.

Lindqvist lyfter fram Pohjolas hus vid Alexandersgatan som ett praktexempel på jugendstilens detaljrikedom. I husets arkitektur kan en hitta björnar, tomtar, skogsandar och karaktärer ur nationaleposet Kalevala.

- En riktig mångfald av former gör den fasaden till ett äventyr i en sagovärld eller till Kalevala.

Internationellt fenomen med stor vikt för Finland

Lindqvist poängterar att jugendstilen är ett internationellt fenomen.

- Vi har varierande stilriktningar på många håll i Europa: i Frankrike, Belgien, Tyskland, Spanien, och i Finland, som alla så att säga skapar en egen dialekt inom den här stora stilriktningen.

Mikko Lindqvist, arkitekt på kulturmiljöenheten vid Helsingfors stadsmuseum.
Mikko Lindqvist är arkitekt på kulturmiljöenheten vid Helsingfors stadsmuseum. Mikko Lindqvist, arkitekt på kulturmiljöenheten vid Helsingfors stadsmuseum. Bild: John Nyholm / Yle Helsingfors stadsmuseum,jugend,Arkitektur i Finland,tallbergska huset

Stilriktningen är viktig med tanke på utvecklingen av den finländska kulturen under tiden före självständigheten. Lindqvist framhåller kulturens roll i skapandet av en finländsk identitet.

- Den idén har man i musiken, i konsten, inom arkitekturen, och vi kan tala om ett sorts helhetskonstverk.

Jugendstilen har enligt Lindqvist en utopistisk vision om ett friare och öppnare samhälle.

- Jugendarkitektur kan också tolkas som ett försök att skapa ett nytt samhälle.

Svenskspråkig upplaga i planerna

Boken har hittills getts ut på finska och engelska. Lindqvist säger att det finns planer på att ge ut den på svenska, men att stadsmuseet avvaktar tills de får en uppfattning om bokens popularitet.

Lindqvist nämner Åbo och Tammerfors som exempel på andra orter i Finland med fina jugendbyggnader.

- Det finns säkert många fina jugendhus överallt i Finland.

Läs också