Hoppa till huvudinnehåll

Ryska resebranschen ogillar att Putin slår till mot Georgien med flygförbud

Ett Georgian Airways-flygplan på plattan.
Ett Georgian Airways-flygplan på Berlinflygplatsen Schönefeld. Ett Georgian Airways-flygplan på plattan. Bild: Imago/Andreas Gora/All Over Press flygplan,Boeing 737,Georgian Airways,flygbolag

Ryssland ökade på lördagen sina påtryckningar mot Georgien och införde ett förbud för georgiska flygplan att landa i Ryssland.

Det ryska transportministeriet vill försäkra sig om att de georgiska flygbolagen uppfyller säkerhetsbestämmelserna, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

Georgiska flygbolag har dessutom obetalda skulder för flygnavigeringstjänster i Ryssland, uppgav Tass.

Georgien har två flygbolag för passagerartrafik, Georgian Airlines och Myway Airlines. De har tillsammans elva flygplan.

Ryska turister gillar Georgien

Dagen innan på fredagen hade Putin beslutat stoppa flygningar från Ryssland till Georgien med ryska flygbolag. Flygförbuden träder i kraft den 8 juli.

Georgien har traditionellt varit ett populärt resemål för ryska semesterfirare, trots att länderna haft spända relationer på regeringsnivå.

I fjol besöktes Georgien av över 1,3 miljoner ryska turister.

Strandpromenaden i semesterorten Batumi i Georgien.
Många ryssar tycker om att fira semestern i Batumi vid Georgiens kust. Strandpromenaden i semesterorten Batumi i Georgien. Bild: Imago Images/Frank Sorge/All Over Press Georgien,Batumi

Putin motiverade fredagens beslut med behovet av att skydda ryska medborgare.

Putins talesperson Dmitrij Peskov hänvisade till upploppen i Tbilisi på torsdagskvällen.

Då protesterade en folkmassa mot att en rysk parlamentsledamot fick tala i Georgiens parlament, trots att Georgien anser att Ryssland ockuperar en del av Georgiens territorium.

Peskov ansåg demonstrationen vara en yttring av russofobi.

Resebyråer chockade

– Turismen till Georgien växer och det här beslutet har chockat hela resebranschen, säger den ryska resebyråkedjan Pink Elephant.

Den ryska turistunionens talesperson Irina Tjurina ville på lördagen inte kommentera ”politiska frågor”, men sade att georgierna traditionellt har behandlat de ryska turisterna väl.

– Putins beslut är naturligtvis politiskt och har ingenting att göra med oro för säkerheten, säger en talesperson för den georgiska regeringen till nyhetsbyrån AFP.

Den ryska oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj frågade på Twitter varför Putin straffar ryssarna för att det förekommit protester i Georgien.

– Nu blir det omöjligt för många ryssar att resa dit på billig semester av god kvalitet, skrev Navalnyj.

Georgiska resebyråer tog det hela med mera lugn på lördagen och trodde att man efter en övergångsperiod kommer att hitta nya marknader, rapporterade nyhetsbyrån AP.

Ryssland har också tidigare stoppat turistresor och förbjudit import av en del georgiska varor då den politiska situationen tillspetsas.

Förbuden har ändå hävts senare efter att georgiska producenter hittat nya köpare som alternativ till de ryska.