Hoppa till huvudinnehåll

Skrällnamnet Antti Tuomisto enda finländaren att draftas i den andra omgången – Carolina plockade två blåvita spelare i tredje

Antti Tuomisto.
Antti Tuomisto i farten under U18-VM. Antti Tuomisto. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,Antti Tuomisto

De inhemska NHL-vännerna behövde inte vänta länge för att se den första finländaren draftas på lördagskvällen, då Detroit Red Wings reserverade Antti Tuomisto med det fjärde valet för omgången. Men efter det räckte det en stund för nästa finländare att draftas.

Efter att tre finländska spelare med Kaapo Kakko i spetsen valts i den första omgången av NHL-draften var det Antti Tuomisto som fick äran att inleda den blåvita draftkavalkaden på lördagen.

Tuomisto valdes som sammanlagt 35:e spelare av Detroit Red Wings, som också valde en stor back i den första omgången.

Tuomisto spelade i Ässäts A-juniorer den gångna säsongen och noterades för 9+26 på 35 matcher.

Att det var just Tuomisto som skulle vara nästa finländare att draftas var inte helt väntat, framför allt då till och med ett eventuellt val i den första omgången – forwarden Patrik Puistola – fortfarande var odraftad.

Patrik Puistola.
Patrik Puistola. Patrik Puistola. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Patrik Puistola

Puistola blev ändå nästa blåvita spelare att få sitt namn uppropat i hallen, men mycket senare än förväntat. Det var Carolina Hurricanes som plockade spelaren först i den tredje omgången med det 73:e valet.

Tio val senare var det Carolinas tur igen – och den här gången var det också en finländsk spelare som blev vald. Nu var det Anttoni Honka som blev draftad, backen som inför draften till och med titulerats som en av tillställningens mest polariserande spelare.

Anttoni Honka.
Anttoni Honka. Anttoni Honka. Bild: All Over Press Anttoni Honka

Honka, som den gångna säsongen spelade i såväl JYP:s ligalag och A-juniorer, Jukurit som Keupa HT, klassades ännu för ett år sedan som en topptalang i draften och anses fortfarande ha enorm potential – men också många svagheter i spelet.

Det 84:e valet var likaså en Jukuritback. Den här gången var det Toronto Maple Leafs som draftade och valet föll på Mikko Kokkonen.

Mikko Kokkonen.
Mikko Kokkonen. Mikko Kokkonen. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Mikko Kokkonen

Kokkonen noterades för sammanlagt 19 poäng på 56 matcher säsongen 2018/19. Tapparatalangen Puistola gjorde 16 ligamatcher på seniornivå, och noterades under dessa för en assist.

TPS-fostrade Matias Maccelli valdes i sin tur av Arizona Coyotes med det 98:e valet i draften. Maccelli noterades för 72 poäng på 62 matcher för sitt Dubuque Fighting Saints i USHL den gångna säsongen.

NHL-draften pågår fortfarande. Samtliga val hittas här (NHL.com).