Hoppa till huvudinnehåll

Experten: ”En utklassning – det ska båda under och mirakel i dubbel uppsättning för att Bottas ska komma ikapp i VM-sammandraget”

Valtteri Bottas står vid sin bil.
Valtteri Bottas var besviken efter andraplatsen på Paul Ricard. Valtteri Bottas står vid sin bil. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Valtteri Bottas

F1-säsongen är bara åtta deltävlingar gammal, men VM-racet börjar redan kännas avgjort. Det konstaterar Yle Sportens formel 1-expert efter Frankrikes grand prix – och skickar en passning till tävlingsjuryn: Låt killarna köra!

Fredrik af Petersens, hur skulle du sammanfatta dagens tävling?

– Om jag ska vara riktigt ärligt så var det lite tråkigt. I alla lopp är det starten som är det mest dramatiska. Här på Paul Ricard så är det ganska långt ner till den första kurvan, men Lewis gjorde en perfekt start och Valtteri verkade vara några tiondelar långsammare.

– Där förlorade han loppet. Ligger man inte jämsides med eller precis bakom den som leder i den första kurvan så har man inte så mycket att säga till om under resten av loppet.

Ytterligare en andraplats och en ganska händelsefattig dag i den franska solen alltså för Valtteri Bottas. Vad kan man riktigt säga om hans insats i dag?

– Ja, det var något som engelsmännen skulle kalla ”a typical drive in the park with the family" – det hände ingenting. Han tyckte säkert det var ganska långtråkigt fram till att Charles Leclerc plötsligt låg bakom honom och teamet uppmanade honom att se upp.

Hur frustrerande tror du att dagens race var för honom? Han måste ju ha märkt direkt att Hamilton är snabbare än honom och att han samtidigt var snabbare än Leclerc, så han visste att han sannolikt skulle sluta tvåa – ett resultat som han är fullt medveten om att inte är tillräckligt bra.

– Mycket, mycket frustrerande. Alla vill ju vinna, men nu var det ju en utklassning. Det var 15 sekunder mellan honom och Lewis i mål, så ska det inte vara. Det är alldeles för mycket.

Leder med 36 poäng

Med tanke på VM-racet så rev ju Lewis Hamilton ytterligare ifrån nu. Det är fortfarande tidigt i säsongen – men kan vi redan nu säga högt att det börjar kännas avgjort?

– Det håller jag faktiskt med dig om. Nu leder han med 36 poäng och det ska båda under och mirakel i dubbel uppsättning för att Valtteri ska komma i fatt. Lewis har ett sådant flyt i körningen just nu som gör honom oslagbar. Även om Valtteri sa att han inte är det så tvivlar jag på det. Allt fungerar perfekt för Lewis just nu.

– Det är samma sak i varje sport. Oberoende om det gäller tennis, skidåkning eller skidskytte – har man ett flyt så vinner man. Det ser man att Lewis gör just nu. Det var en otrolig prestation i dag. Han läser banan snabbare än någon annan, hittar en linje i varje kurva som gör att han är någon tiondel snabbare hela tiden.

– Man kan bara lyfta på hatten. För en grenkonnäsör är det otroligt att se.

Lewis Hamilton sprutar champagne.
Lewis Hamilton firar sin seger i Frankrike. Lewis Hamilton sprutar champagne. Bild: Yoan Valat / EPA-EFE / All Over Press Lewis Hamilton

Segerkampen var alltså avgjord direkt, men längre bak i fältet var det ju händelserikt. Både McLaren och Alfa Romeo gjorde en stark tävling och det blev dramatiskt mot slutet då Daniel Ricciardo lite småfult tog sig förbi Kimi Räikkönen.

– Det är mittenstallen som ljusglimten i sporten just nu. Jag önskade faktiskt att tv-producenten fokuserade med på vad som händer där istället för att bara följa med topp 3, där det inte händer något. McLaren har kommit upp från en mycket djup formsvacka. Red Bull ska också räknas till dem. Där är ju de rejäla kamperna som åskådarna vill se.

– Det är synd att tv-producenterna inte fokuserar mer på vad som händer där. När det blir ett så stort gap som det blev i dag kunde man bra fokusera på de riktiga kamperna.

"Låt dem köra!"

Nu vet vi ju alla exakt vad du tycker om tidsstraff, men jag måste ändå fråga: Vad tycker du om sekvensen som tävlingsjuryn ännu tar en närmare titt på, där Daniel Ricciardo körde förbi Kimi Räikkönen efter att ha åtminstone delvis lämnat banan – ska det vara ett straff?

– Regeln är ju mycket enkel. Kör du utanför banan och tjänar på det så måste du lämna tillbaka din plats. Det har vi ju sett hur många gånger som helst. Det är helt okej och ingen har något emot det. Men nu handlade om något som sker i stridens hetta, då blir det svårt att avgöra. Nä, jag tycker det ska få stå som det är.

Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen och Nico Hülkenberg.
Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen och Nico Hülkenberg. Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen och Nico Hülkenberg. Bild: xpbimages.com / All Over Press Daniel Ricciardo,Kimi Räikkönen

Sedan tar af Petersens fram sågen:

– Om jag får vara lite nostalgisk så gick det ju förr i tiden till så att förarna körde tufft mot varandra, träffades efter en vecka och hade en liten diskussion där de kunde säga att ”det du gjorde i det förra loppet var inte okej, gör inte om det” – och så var det avklarat! Det fanns inga domare, inga sådana här straff. Förstås om man avsiktligt tvingade någon av banan.

– Men låt killarna köra mot varandra och låt dem avgöra. De vet vad som är farligt och vad som inte är det. Se bara på Kimi, den äldste föraren. Hans förbikörningar är precisa och exakta. Max Verstappen? Stentuff. Samma sak gäller för Daniel Ricciardo, som dessutom har en kirurgisk precision. Låt dem köra!

– Den här helgen har jag talat med både Jackie Stewart och Jacques Villeneuve. Två tidigare världsmästare. De sa båda – utan tvekan – att Sebastian Vettel aldrig borde ha straffats för det han gjorde i Kanada. Låt killarna köra så att publiken får den tävling de betalar dyra entrépengar för att få se.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport