Hoppa till huvudinnehåll

Misslyckat kuppförsök i Etiopien - flera myndighetspersoner har dödats eller skadats

Etiopiska soldater på ett lastbilsflak.
Etiopiska soldater. Arkivbild. Etiopiska soldater på ett lastbilsflak. Bild: EPA Etiopien,soldater

Ett kuppförsök i etiopiska regionen Amhara har slagits ner. Regionens ledare och en av hans medarbetare har skjutits ihjäl, rapporterar statliga medier.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed meddelade om det misslyckade kuppförsöket igår kväll i statlig tv. Enligt honom har flera myndighetspersoner dött eller skadats.

Den regionala ledaren för Amhara, Ambachew Mekonnen, och hans närmaste rådgivare har skjutits ihjäl. Också den etiopiska militärens stabschef sköts ihjäl av sin egen livvakt.

Amhara är en av Etiopiens nio självstyrande regioner. Kuppförsöket riktades mot det regionala styret i regionen och det är en general i landet som uppges vara bakom kuppförsöket. Generalen uppges vara säkerhetsansvarig i Amhara.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har delar av Amhara-regionens huvudstad Bahir Dar varit avspärrad.

Oroligheter också i landets huvudstad

Det har rapporteras om oroligheter både i Bahir Dar och i landets huvudstad Addis Abeba. Enligt Reuters har det hörts skottlossning i Addis Ababa.

På lördagskvällen hade många etiopier också problem med tillgången till internet. Myndigheterna har inte meddelat att de skulle ha stängt av internet.

Etiopiska myndigheter har ett antal gånger begränsat landets tillgång till internet av exempelvis säkerhetsskäl.

Källa: Reuters