Hoppa till huvudinnehåll

Nu går slåttermaskinerna för högtryck: Höet skall bärgas medan vädret är torrt - sen får det gärna regna

Jordbrukare Fredrik Grönberg på Mörsbacka gård i full färd med höbärgningen.
Jordbrukare Fredrik Grönberg på Mörsbacka gård i full färd med höbärgningen. Jordbrukare Fredrik Grönberg på Mörsbacka gård i full färd med höbärgningen. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Sjundeå,Västnyland,fredrik grönberg

Det råder frenetisk aktivitet på höåkrarna för tillfället. Vädret har varit gynnsamt och bärgningen är i full gång. På Mörsbacka gård i Sjundeå har jordbrukaren Fredrik Grönberg bråda dagar.

I fjol blev skörden klen, och det ledde till brist på foder för hästarna. I år ser det bättre ut.

- Det blir en normal skörd, och kvaliteten kan man inte klaga på, säger Fredrik Grönberg på Mörsbacka gård i Sjundeå.

På gården odlas knappt 100 hektar hö. En knapp tredjedel torkas och blir till torrhö. Resten blir hösilage, vilket innebär att höet slås in i plast efter att det torkat på åkern i ett par dagar.

Hösilage uppradat på gårdsplanen.
De här vita inplastade balarna brukar ibland skämtsamt kallas för traktorägg. Hösilage uppradat på gårdsplanen. Bild: Yle / Christoffer Westerlund hö,jordbruk,lantbruk,ensilage,Västnyland,Foder

- Processen börjar med att man slår höet med en slåttermaskin. Efter att höet torkat används en balmaskin för att forma balarna, och slutligen plastas de. Plasten gör att höet inte blir dåligt.

Både torrhöet och silaget används som hästfoder. Torrhö håller längre medan en inplastad bal bör ätas upp relativt snart efter att plasten öppnats.

Först torka, sedan regn, är Grönbergs beställning till vädergudarna

För Grönbergs del har höbärgningen kommit igång på allvar under den gångna veckan. Det är en vecka tidigare än normalt.

- Timotej är hösorten vi i huvudsak odlar. Det gäller att följa med när höet går i ax. Då skall det bärgas, innan det börjar blomma. Ett hö av god kvalitet ser grönt och fint ut, och har ett högt näringsvärde.

Det gäller också att ha vädergudarna på sin sida. Bärgningen måste anpassas enligt väderleken, och det är uppehållsväder jordbrukaren önskar sig.

- Det man inte vill ha är regn på slaget hö, säger Grönberg. Det försämrar kvaliteten.

Chans på en andra skörd

Så fort höet är balat eller inkört i torken så önskar Fredrik Grönberg regn. Då finns det nämligen chans för en ny skörd i början av augusti.

- Kommer inget regn så vissnar det och då blir det ingen andra skörd.

Så gick det i fjol, när det gick många veckor utan att det kom en enda droppe regn.

Jordbrukare Fredrik Grönberg på Mörsbacka gård i full färd med höbärgningen.
Fredrik Grönberg vill ha uppehållsväder medan höet bärgas, men sen får det gärna regna. Då kan han få en andra skörd i augusti. Jordbrukare Fredrik Grönberg på Mörsbacka gård i full färd med höbärgningen. Bild: Yle / Christoffer Westerlund jordbrukare,Västnyland,Sjundeå,fredrik grönberg

Grannstallen köper det närproducerade höet

Fredrik Grönberg säger att jordmånen på Mörsbacka gårds åkrar lämpar sig bra för höodling. Dessutom finns det flera stall i närheten som köper höet.

- Efterfrågan har ökat under den senaste tiden. Våra kunder är uteslutande stall, och för tillfället levererar vi hö till omkring 30 stall, säger Grönberg.

En fördel är att kunna sälja produkten direkt till kunden, också när det gäller priset.

- Då får man en lite större andel, jämfört med spannmål som säljs som bulk till en återförsäljare. Men höodling innebär å andra sidan mera jobb än att odla enbart spannmål.

Vit häst äter hö.
Höet når sin slutdestination. Det är häststall som köper Grönbergs hö, och använder det som hästfoder. Vit häst äter hö. Bild: YLE/Rolf Granqvist hö,vammala

Artikeln baserar sig på en radiointervju gjord av Minna Almark.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland