Hoppa till huvudinnehåll

Rektorsval i Karis kan bli rättssak: "Det handlar om könsdiskriminering"

Scen ur VNF:s teaterlinjes Sju bröder
Teaterlinjen vid VNF spelade för några år sedan Sju bröder. Scen ur VNF:s teaterlinjes Sju bröder Bild: Chris Senn Sju bröder,Västra Nylands Folkhögskola,teaterkonst

Rektorsvalet vid Västra Nylands folkhögskola (VNF) kan bli rättssak. Den sökande som inte valdes tycker hon var mer meriterad. Hon anser därför att hon blev diskriminerad på grund av sitt kön.

Den missnöjda sökanden, Kirsi Lindroos, tycker att beslutsprocessen också i övrigt varit osaklig eftersom styrelsen motiverade sitt val med faktorer som inte fanns bland behörighetskraven.

Lindroos har krävt att styrelsen för VNF ändrar sitt beslut.

Ingång till vit tegelbyggnad. Träd och gräsmatta utanför.
Skolan och skolans internat ligger vid Pumpviken i Karis. Ingång till vit tegelbyggnad. Träd och gräsmatta utanför. Bild: Nicole Hjelt / Yle Västra Nylands Folkhögskola,Karis,folkhögskola

Styrelsen höll ett extra möte i måndags (17.6) där de beslutade att inte gå med på hennes krav. Styrelsen säger att det inte förekommit någon diskriminering och inte heller några dolda behörighetskrav.

Lindroos uppger att hon nu överväger en rättsprocess mot skolan.

"Allt har varit öppet"

Styrelsen valde rektor efter en lång process i slutet av maj.

Styrelsen motiverade sitt val (22.5) av Henrik Grönroos före Lindroos med att hans erfarenheter bättre passar in i "den profil som styrelsen söker".

Porträttbild på VNF-rektorn Henrik Grönroos.
Folkhögskolans styrelse har valt Henrik Grönroos till rektor flera gånger nu. Porträttbild på VNF-rektorn Henrik Grönroos. Bild: Yle/Bubi Asplund Rektor,skolor,Västra Nylands Folkhögskola,folkhögskolor,Karis,Raseborg,vnf

En kvinna sitter på en parkbänk. Glad. Grönska, i bakgrunden en trädstamm.
Kirsi Lindroos jobbar för närvarande med utbildningsfrågor vid EU-kommissionen. En kvinna sitter på en parkbänk. Glad. Grönska, i bakgrunden en trädstamm. Bild: Privat Raseborg,kirsi lindroos

Grönroos har enligt styrelsen jobbat i den kreativa branschen och under sina två år på VNF visat att hans rektorskap fungerar. Lindroos har gjort en lång karriär inom utbildning på olika nivåer, både kommunalt, nationellt och internationellt.

"De sökande har olika typers erfarenhet och framför allt från olika nivåer inom utbildningssektorn. De styrelsemedlemmar som deltog i intervjuerna bedömde att Grönroos erfarenheter passar bättre in i den profil som styrelsen söker för tjänsten som rektor i VNF" står det i protokollet från styrelsemötet i maj där Gönroos valdes.

Styrelsen förnekar att det skulle ha funnits någon inofficiell profilering. Allt fanns med i rekryteringsannonsen.

"Förutsättningar som ställdes för tjänsten var högre högskoleexamen, förtrogenhet med fritt bildningsarbete, intresse för kultur och samhälle, god social kompetens, goda kunskaper i svenska, finska och engelska samt erfarenhet av projektfinansiering och externa finansieringsformer" konstaterade styrelsen i måndags.

Lång process - Lindroos överraskade VNF?

Det verkar ha kommit som en överraskning för folkhögskolans styrelse att en meriterad sökande som Kirsi Lindroos är intresserad av rektorstjänsten.

Grönroos hade redan skött jobbet en tid när tjänsten ledigförklarades.

Styrelseordföranden sade då att det var en formalitet att välja honom eftersom pågående fusionsutredningar hindrade en tillsvidareanställning när Grönroos för ett par år sedan inledde sitt värv vid VNF.

I vintras ledigförklarades tjänsten som nu skulle besättas tillsvidare.

- Att rektorstjänsten nu ledigförklaras som tillsvidare är ren formalia, förklarade Bender då.

Men tre personer sökte jobbet. En av dem var obehörig så valet gick mellan Grönroos och Lindroos.

Styrelsen beslutade välja Grönroos utan att intervjua sökandena. Då Lindroos inte nöjde sig med det, backade styrelsen och ledigförklarade tjänsten på nytt. Inga nya sökande dök upp.

Den här gången intervjuades Grönroos och Lindroos. Valet föll åter på Grönroos.