Hoppa till huvudinnehåll

Repris på VM-klassiker – Kamerun vill ta revansch för förlängningsförlusten mot England

England och Kamerun bjöd på en av VM-historiens moderna klassiker för 29 år sedan. Gary Linekers två straffmål förde då England till semifinal. En plats kvartsfinal står i potten då nationernas damlandslag drabbar samman. Allt annat än en engelsk seger i kväll skulle vara sensation.

England – Kamerun, 1/8-final

Stade du Hainaut, Valenciennes, kl. 18.30 på TV2 och Arenan
Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Heidi Lindström

England avancerade komfortabelt till slutspelet genom att vinna grupp D utan poängtapp. Kamerun tog sig vidare efter stor dramatik som en av de bästa grupptreorna. Ajara Nchout gjorde segermålet mot Nya Zeeland då bara sekunder återstod av tilläggstiden i den sista omgången i grupp E. Den fullträffen förde Kamerun för andra VM-turneringen i rad till slutspelet.

Gary Lineker hjälte för 29 år sen

England mot Kamerun. VM i fotboll. Tankarna går osökt till kvartsfinalen i herr-VM i Italien år 1990. Kamerun ledde i Neapel med 2–1 innan Gary Lineker kvitterade från straffpunkten. I förlängningen var det samme man som avgjorde matchen till Englands fördel med ytterligare ett straffmål.

Gary Lineker straffar Kamerun i VM 1990.
Gary Lineker straffade Kamerun i VM 1990. Gary Lineker straffar Kamerun i VM 1990. Bild: AOP Gary Lineker

Dagens åttondelsfinal bjuder knappast på lika stort drama. England är trea på världsrankingen, medan Kamerun ligger på 46:e plats och är därmed det sämst rankade laget kvar i turneringen.

Englands huvudtränare Phil Neville höjer ändå ett varningens finger.

– Jag tycker inte att de är världens 46:e bästa lag. De är bättre än så. Det är ett mycket oförutsägbart lag.

Englands bredd imponerar

Phil Neville roterade sin trupp rejält under gruppspelet. Tjugo av 23 spelare fick speltid. Endast USA använde fler spelare än så.

Spelarrotationen var planerad på förhand och vittnar om den bredd som finns i det engelska laget. Samtliga spelare är fräscha nu då slutspelet inleds.

Å andra sidan kan man fråga sig om Neville vet hur lagets optimala startelva ser ut?

Ett annat frågetecken för England inför kvällens match är vädret. Prognosen utlovar 30 grader och solsken. Med tanke på att England såg ut att tröttna i gruppspelsmatcherna mot Skottland och Japan så kan den fysiska biten bli en viktig del av ekvationen.

OS-platser på spel

England arrangerar dam-EM år 2021 och är därmed direktkvalificerat i egenskap av värdnation.

Årets VM-turnering innebär inte endast en kamp om medaljer. Också de tre europeiska platserna till OS i Tokyo nästa sommar står på spel.

För den engelska damfotbollen skulle det vara oerhört viktigt att landslaget kvalificerar sig för OS-turneringen. Ifall man går bet på uppgiften skulle det innebära att England inte spelar tävlingsmatcher på två år. Det kunde ha en negativ effekt på den boom som damfotbollen upplever just nu i fotbollens moderland.

Kamerun har inget att förlora

För Kamerun är VM-turneringen redan en succé i och med att man tog sig till slutspelet.

Huvudtränaren Alain Djeumfa försäkrar att hans lag är redo att skriva historia, trots att man hade 24 timmar kortare tid att förbereda sig för kvällens åttondel.

– Allt är på plats för oss att visa vad vi kan. Spelarna är redo och de har en vinnande mentalitet.

Matchens vinnare kommer att möta Norge i kvartsfinal i Le Havre på torsdag.

Kommentatorns tips: Den europeiska dominansen fortsätter

Detta har varit Europas VM tillsvidare. England följer Tysklands och Norges exempel och blir den tredje europeiska nationen som tar sig in bland de åtta bästa.

Englands segersiffror skrivs 2–0.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport