Hoppa till huvudinnehåll

Så gick midsommaren till havs: bara en allvarlig olycka trots livlig trafik - oljeläckan var en bra generalrepetition inför framtiden

Segelbåtsroder och kompass.
Segelbåtsroder och kompass. Bild: � Massimiliano Leban 2008 navigation,kompasser,kompass

Huvudtemat denna midsommar för Västra Finlands sjöräddningssektion har varit bogsering av fritidsbåtar med motorproblem och herrelösa båtar på drift.

- Flera gånger ryckte vi ut för att en båt hade sluppit loss och låg och drev på havet. Då vill vi alltid utesluta att det handlar om någon som har hamnat i vattnet, säger Benny Paulsson, sjöräddningsledare vid sjöräddningscentralen i Åbo .

Det totala antalet sjöräddningsuppdrag inom ansvarsområdet uppgår till 28 och av dessa har 18 varit bogseringsuppdrag. Det har inte framkommit ett enda drunkningsfall i Åboland.

- Midsommaren var som det brukar vara, startskottet för sjöräddningens mest bråda tid under året. Larmen kom i ganska bra takt, när ett uppdrag var avklarat var det dags för nästa, i stället för att få sex larm samtidigt, säger Paulsson.

sjöräddningsbåt på soligt sommarhav
sjöräddningsbåt på soligt sommarhav Bild: Andreas Hindrén Finlands sjöräddningssällskap,hav,båtar,sommar

Den allvarligaste olyckan inträffade i Vasa inre skärgård när fem personer hamnade i vattnet då deras båt sjönk.

- De hade tur med tanke på omständigheterna, det kunde ha gått mycket, mycket värre. Huruvida de hade säkerhetsutrusningen i skick är svårt att säga eftersom flera i sällskapet hade försvunnit från platsen när sjöräddningen dök upp. Det får utredningen visa, säger Paulsson.

16 gånger under helgen har sjöbevakningen dessutom deltagit i andra uppdrag, så som första hjälpen och uppdrag ledda av polis. Båttrafikövervakning har utförts på hela verksamhetsområdet.

Misstänkt roderfylla har uppdagats i sex fall. Västra Finlands sjöräddningssektion fick dela ut böter och anmärkningar för olika förseelser, mest gällande brister på säkerhetsutrustning som flytvästar och brandsläckare cirka 20 gånger.

Oljeläckan var en bra övning

Den omfattande oljeläckan 50 kilometer sydväst om Utö ledde till ett stort pådrag både för sjöräddningen och marinen. Närmare 100 personer var involverade i saneringsarbetet.

- De här var den första fall vi har haft sedan vi i början av året fick ansvar för oljesanering på öppet hav. Vi tycker att det gick riktigt bra. Det var rätt mycket olja på havet och nu verkar allt vara borta, säger Benny Paulsson.

Några båtar ute på havet bekämpar oljeläckage utanför Utö.
Flygbild av oljeläckan. Några båtar ute på havet bekämpar oljeläckage utanför Utö. Bild: Gränsbevakningen oljeläckage,oljebekämpning

Någon direkt påverkan på miljön verkar utsläppet inte ha haft.

- Utsläppet bestod till största del av lätt brännolja. Det gjorde det svårt att sanera, det gällde att få insamlat så mycket som möjligt medan oljetäcket var sammanhängande. Det var en bra generalrepetition för något möjligen ännu värre i framtiden, säger Paulsson.

Flest uppdrag i Åboland

Totalt sett var det en relativt lugn helg med tanke på den livliga båttrafiken och vackra vädret.

- Med tanke på vädret kunde man ha väntat sig ännu fler och värre uppdrag, men det har fungerat helt bra så man verkar ha betett sig helt ok på sjön, säger Benny Paulsson.

Så här har sjöräddningsuppdragen sett ut i de olika områdena längs med kusten.

I Bottenviken hade man totalt tre sjöräddningsuppdrag. Den hårda vinden slet loss båtar som hamnade på drift i Brahestad och Uleåborg. En lätt grundstötning skedde utanför Uleåborg.

I Kvarken hade man också tre sjöräddningsuppdrag. En segelbåt i Karleby hade en lätt bottenkänning och en annan fritidsbåt hade motorproblem. Ansvarsområdets klart allvarligaste båtolycka inträffade i Vasa inre skärgård där fem personer hamnade i vattnet. Alla räddades, delvis nerkylda.

En orange livräddningsring hänger på en stolpe vid en förbindelsebåtsbrygga.
En orange livräddningsring hänger på en stolpe vid en förbindelsebåtsbrygga. Bild: Amanda Vikman/Yle hamn,livräddning

På Bottenhavet hade man totalt fyra sjöräddningsuppdrag. Det handlade om fritidsbåtar och vattenjet med motorproblem samt bogsering av en båt som kört på grund.

Området kring Åbo har klart varit mest livligt med totalt 14 sjöräddningsuppdrag. Åtta fritidsbåtar var i behov av bogsering på grund av motorproblem. Tre båtar påträffades drivande och en segelbåt hade en lätt bottenkänning.

På Åland inträffade totalt fyra sjöräddningsuppdrag av vilka tre hade motorproblem och en båt var på rymmen från dess ägare.

Totalt sett har fem personer drunknat under midsommarhelgen. Det senaste fallet inträffade i Sankt Michel tidigt på söndag morgon då en man i 50-års åldern från Vanda drunknade i Yövesi som är en del av Saimen.

Artikeln uppdaterades den 23.6 klockan 21.00 med kommentarer från sjöbevakningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland