Hoppa till huvudinnehåll

Tårögda protester, VAR-drama och rasismanklagelser – Kamerun vägrade acceptera domsluten då England avancerade till kvartsfinal

Farsartat, summerade Yle Sportens kommentator. Kamerun vägrade två gånger att fortsätta spela efter att ha fått en avgörande VAR-dom emot sig. Till slut kunde matchen ändå spelas färdigt och England tog sig kvartsfinal.

Det stod 3–0 på tavlan till ”Lejoninnorna” efter åttondelsfinalen mot Kamerun, men det är allt annat än resultatet som kommer att leva kvar i åskådarnas minne från matchen.

Redan det första målet var på sitt sätt exceptionellt. Efter tolv spelade minuter spelade en kamerunsk försvarare bollen till sin egen målvakt – som i sin tur plockade upp den med händerna inne i straffområdet.

Domaren Liang Qin tvekade inte, utan dömde indirekt frispark.

Hälften av kamerunskornas trupp ställde sig på mållinjen, men Stephanie Houghton lyckades ändå knorra in bollen i det bortre hörnet och gav England en 1–0-ledning.

Vägrade spela – i två repriser

I tilläggsminuterna av den första halvleken började matchen spåra ur. Ellen White pangade in bollen för England, men på grund av misstankar om offside videogranskades fullträffen.

Då Var-domarna gav tummen upp för det engelska 2–0-målet tappade flera kamerunier fattningen och protesterade vilt åt domaren Qin. Då domaren vägrade lyssna på spelarna bestämde de sig istället för att vägra fortsätta matchen.

– Det här är farsartat. De kamerunska fansen buar för att de har åkt på en orättvisa, de engelska fansen buar för att matchen inte kör igång, summerade referent Chriso Vuojärvi.

I halvtidspausen fortsätte dramat. Enligt BBC ska de kamerunska spelarna ha anklagat den kinesiska domaren för att ha dömt rasistiskt – men matchen fortsatte som normalt.

Genast i början av den andra halvleken visade Kamerun att de lämnat besvikelsen bakom sig. Men det skulle bara bli värre.

Efter en oerhört slarvig sekvens av det engelska försvaret lyckades kamerunskorna nämligen reducera – men det fanns igen misstankar om offside och den här gången dömde videodomarna bort målet.

Då vägrade spelarna igen att fortsätta matchen och flera av kamerunskorna kunde inte stoppa tårarna.

– Jag tror inte att jag någonsin sett något liknande, konstaterade Vuojärvi.

– Jag förstår inte varför de är så upprörda. Det har ju videogranskats och det var ett solklart fall, kompade expertkommentator Heidi Lindström.

VAR-granskning i åttonde tilläggsminuten

Efter att matchen väl körde igång igen fick Kamerun igen som en blixt från klar himmel ett friläge, men Alexandra Takounda klarade inte av att överlista keepern Karen Bardsley.

Efter chockinledningen på halvleken samlade sig engelskorna och med en dryg halvtimme på klockan punkterade de matchen. Alex Greenwood stod för målskyttet och avrundade samtidigt segersiffrorna till 3–0.

England lyckades skapa några lägen, men klarade inte av att utöka ledningen ytterligare.

Men VAR-dramat var inte över.

I matchens åttonde (!) tilläggsminut stämplade Kameruns Takounda den engelska lagkaptenen Houghton. Samtidigt började det koka över hos kamerunska spelare, men istället för att bara blåsa av matchen gick skulle situationen VAR-granskas för eventuellt rött kort.

Det blev istället ett gult och domaren kunde äntligen blåsa av – då matchen hade blivit nästan 100 minuter gammal.

– Vilken bisarr match, summerar referent Vuojärvi.

Engelska tränaren uppgiven

Efter matchen hade Englands landslagstränare Phil Neville svårt att förstå vad som just hände.

– Det här var inte fotboll, säger han för BBC.

– Det här är bilder som sänds runt hela världen. Små flickor som får för sig att det är så här man ska bete sig. Det fanns stunder då vi inte visste om matchen ens kunde spelas klart, fortsätter han.

Lagkaptenen Steph Houghton var i sin tur nöjd med att laget klarade av att hålla sig lugna då scenerna blev allt mer kaotiska.

– Vi höll huvudet i matchen och är därför klara för kvartsfinal, säger hon.

Artikeln uppdaterad med video och kommentarer klockan 21.08.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport