Hoppa till huvudinnehåll

Demokraterna lockar de unga: "Ultrarika och aktieplacerare bör betala alla amerikaners studielån"

Bernie Sanders framför mikrofoner utanför kongressen med pekfinger i luften.
Senator Bernie Sanders framför kongressbyggnden i Washington DC, tillsammans med bl.a. Ilhan Omar och Pramila Jayapal. Bernie Sanders framför mikrofoner utanför kongressen med pekfinger i luften. Bild: EPA-EFE Bernie Sanders,Studielån i USA

Avgiftsfria studier och efterskänkta studielån för alla amerikaner. Det vallöftet från Bernie Sanders väcker uppmärksamhet i USA. Pengarna skulle tas från börshandeln på Wall Street.

Milleniumgenerationen välkomnar säkert Bernie Sanders förslag om att alla ska ha rätt till gratis högskoleutbildning. Det kan vara ett populärt förslag i ett land som USA, där det har blivit mycket dyrt att studera.

Många dras med höga studieskulder men låga löner när de har fått sin examen.

Andra har aldrig haft råd att inleda universitetsstudier, eller avbryter på grund av kostnaderna.

Nygammalt förslag om gratis utbildning

Demokraternas tanke är att alla ska ha lika möjligheter att studera, oberoende av ras, inkomst eller postnummer.

Bernie Sanders har kommit med förslaget förut. När han försökte bli presidentkandidat, i kamp med Hillary Clinton, var kraven och formuleringarna desamma. I själva verket har utbildningskostnaderna varit tema i de flesta presidentvalen i USA.

- Medelklassen hjälpte Wall Street ur knipan när de behövde det. Nu är det deras tur att hjälpa amerikanerna. Det sa Sanders i valkampanjen 2016 och nu på nytt, inför demokraternas primärval om ett år.

Utvidgat förslag i årets valkamp

Nu har senator Bernie Sanders lämnat in ett lagförslag för att få en ändring och sätta fart på debatten. Onekligen handlar det också om att profilera sig i demokraternas interna valkampanj.

Sanders förslag går några steg länge än den demokratiska motkandidaten Elizabeth Warrens förslag gör. Hon vill göra de allmänna högskolorna avgiftsfria, men efterskänka bara en del av de gamla studielånen.

Warrens förslag riktade in sig på medelklassen. Man skulle inte efterskänka studielånen för dem som har studerat till lukrativa yrken och har råd att betala bort sina lån.

Alma Mater-staty utanför biblioteket vid Columbia University
Columbia University Alma Mater-staty utanför biblioteket vid Columbia University Bild: Bengt Östling/Yle Columbia University,Studielån i USA,studielån,USA,utbildning

Sanders: Efterskänk allt!

Sanders vill efterskänka alla studieskulder. Det skulle gälla 45 miljoner amerikaner som håller på att betala tillbaka gamla studielån. Det handlar om den hisnande summan 1,6 biljoner dollar.

Sanders hänvisar till undersökningar som visar att närmare hälften av amerikanska studerande har upplevt hunger och bostadsproblem.

Två tredjedelar av obetalda studielån har tagits av kvinnor. Latino- och svarta studerande behöver mer tid för att betala tillbaka lånen.

Motståndarna har haft gott om tid att kritisera förslaget, eftersom det inte är nytt.

Finansiering genom omstridd aktieskatt

Att utbildningen är för dyr är många amerikaner eniga om, men recepten varierar. De privata universitetens terminsavgifter kan politikerna inte göra så mycket åt.

Statens eller delstaternas roll i finansieringen är en nyckelfråga.
Framförallt är det förslaget om finansiering som kritiseras. Sanders vill ta en skatt på 0,5% av all aktiehandel på Wall Street. Warren har talat om en extra skatt för de ultrarika.

Många investerare och aktiesparare i USA har också invändningar mot den extra pålaga som Sanders vill påföra aktiehandeln.

De avgiftsfria studierna i Norden har varit ett föredöme för många demokratiska politiker i USA, framförallt Bernie Sanders.

Nu påpekar han att motsvarande skatt på aktiehandel redan finns i ett 40-tal länder, bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Kina

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes