Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter stormade in i jättelik kolgruva i Tyskland

Miljöaktivister stormar brunkolsgruvan i Garzweiler i västra Tyskland.
Miljöaktivister stormar brunkolsgruvan i Garzweiler i västra Tyskland. Bild: imago images / Christian Mang/ All Over Press Tyskland,brunkol,gruvdrift,dagbrott,demonstrationer,miljöaktivister,Garzweiler,Garzweiler surface mine

Hundratals miljöaktivister stormade in i en kolgruva i Tyskland för att fästa uppmärksamhet vid klimatförändringen under söndagen.

Demonstranterna tog sig in i ett dagbrott för brunkol i Gartzweiler i västligaste Tyskland i delstaten Nordrhein-Westfalen. Flera av dem greps av polisen innan aktionen avslutades.

Polisen slår till mot miljöaktivister i brunkolsgruvan i Garzweiler i västra Tyskland.
Polisen slår till mot miljöaktivister i brunkolsgruvan i Garzweiler i västra Tyskland. Bild: imago images / Christian Mang/ All Over Press Tyskland,brunkol,gruvdrift,dagbrott,demonstrationer,miljöaktivister,Garzweiler,Garzweiler surface mine

Aktionen var ett led i en lång räcka planerade evenemang som den tyska miljörörelsen ordnar för att få Tyskland att upphöra med användningen av fossila bränslen.

Tyskland är världens största brunkolsproducent. Brunkol är "smutsigare" än vanligt stenkol och orsakar större utsläpp av skadliga ämnen.

Dagbrottet i brunkolsgruvan i Garzweiler i Tyskland.
Dagbrottet demonstranterna tog sig in i är cirka sex kilometer långt. Dagbrottet i brunkolsgruvan i Garzweiler i Tyskland. Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH Tyskland,brunkol,gruvdrift,dagbrott,Garzweiler,Garzweiler surface mine

Klimatförändringen har stigit fram som en högt prioriterad fråga i Tyskland. Opinionsmätningar visar att klimatförändringen är tyskarnas orosmoment nummer ett före invandringen.

Samtidigt har det tyska gröna partiet Die Grünen gått starkt framåt i opinionsmätningarna och tävlar nu med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater om att vara Tysklands största parti.

Bägge partier har noterat kring 25 procent av väljarstödet de senaste veckorna. I det senaste förbundsdagsvalet 2017 fick de gröna 9 procent av rösterna och kristdemokraterna 33 procent.