Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Kanada och VM ger Sverige fina minnen – nu drömmer man om en ny klassisk match

Både Sverige och Kanada nådde sina målsättningar i gruppspelet men nu står man inför en vattendelare – skapligt VM eller ett fiasko. Kvällens åttondelsfinal kan bli en duell mellan två spelare som var med i VM redan för 16 år sedan.

Sverige – Kanada, åttondelsfinal

Parc des Princes, Paris, klockan 22.00 direkt i TV2 och på Arenan.
Referent Antti Koivukangas med expertkommentator Lina Lehtovaara.

Bägge lagen kommer till match med en förlust i bagaget, men stärkta av ett gruppspel där målsättningen uppnåddes. Avancemanget till åttondelsfinalen kändes för både Sverige och Kanada som en självklarhet, men i kvällens match i Paris går skiljelinjen mellan ett skapligt VM och ett fiasko.

Efter två raka OS-silver vill Kanada nu sätta sina spår i VM-historien och spela om medaljer medan Sverige med två medaljer i prisskåpet från tidigare mästerskap drömmer om en återgång till fornstora dagar.

Portland 2003, never forget

Sverige har små skadefrågetecken som omger laguttagningen men mycket talar för att Peter Gerhadsson får matcha exakt den elva han vill mot ett Kanada som fortfarande lutar hårt mot sin offensiva talisman Christine Sinclair.

Sverige har goda minnen från att möta Kanada på VM-nivå. Under den magiska hösten 2003 i USA lyckades svenskorna vända ett 0–1-underläge till en 2–1-seger på sin väg till VM-silver. Då hette hjältinnorna Malin Moström och Josefin Öqvist.

Christine Sinclar spelade 90 minuter för Kanada i Portland i en match där Hedvig Lindahl satt på läktaren som tredjemålvakt.

I kvällens match kan det mycket väl handla om en duell mellan just dessa två spelare.

Sinclar jagar Abby Wambachs internationella målrekord samtidigt som Lindahl alltjämt med sina insatser får arbeta hårt för att övertyga en skeptisk och kritisk publik att hon trots begränsad speltid fortfarande är den stormålvakt som Sverige kan förlita sig på.

Christine Sinclair med bollen
Christine Sinclair. Christine Sinclair med bollen Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Kanadas damlandslag i fotboll,Christine Sinclair

Vad de säger

Sveriges mittbacksmaestro om Christine Sinclair, som lär få känna svenskornas närvaro i skinnet direkt från start.

– Det gäller att få ett mentalt övertag direkt och vinna de två-tre första duellerna, då brukar det fortsätta bra resten av matchen. Hon är smart, hon är bra på att smyga och ligga lite bakom ryggen på en och komma från blindsidan. De vill ofta hitta upp till henne i första fas. Eller för att bygga spelet därifrån, säger Nilla Fisher till Aftonbladet.

Kanadas danske förbundskapten är inställd på en fysisk tillställning.

– Du måste kunna njuta av de hårda tacklingarna. Du måste kunna njuta av den där blodsmaken i munnen när du gjort en maxlöpnig. Det är njutning för mig, säger Kenneth Heiner-Møller.

Referentens tips

Möjligheten att möta ett mer mänskligt Tyskland än på många år känns lockande för både Kanada och Sverige, vars matchplaner kommer att vara identiska.

Poängen är att släppa in färre mål än motståndaren, vilket leder till en 90 minuter lång transportsträcka av kontrollerat och disciplinerat lagspel med små ytor mellan lagdelarna, minimerande av motståndarens tid och ytor och hård fysisk kamp.

Matchen går mållös ända fram till straffarna där Hedvig Lindahl upprepar "Miraklet på Maracana" och räddar Sverige vidare i turneringen.