Hoppa till huvudinnehåll

Extrem hetta i stora delar av Europa – Finland klarar sig undan den plågsamma värmeböljan

Människor solar i Frankfurt, Tyskland. Värmebölja 2019.
Värmeböljan gjorde sig till känna i går, söndag. I Frankfurt gassade solen och tyska meteorologer förutspår värmerekord, liksom många andra. Människor solar i Frankfurt, Tyskland. Värmebölja 2019. Bild: imago images / Ralph Peters/ All Over Press värmebölja

En värmebölja lägger sig över Europa den här veckan. Temperaturen kan stiga till närmare 40 grader. Det ser ut att bli exceptionellt varmt i Tyskland, Spanien, Frankrike, Portugal, Italien och Grekland. I Finland är det däremot betydligt svalare.

Meteorologer förutspår att värmerekord för juni slås i flera länder i Europa då varma vindar från norra Afrika blåser in över Europa.

Nätterna blir heta och fuktiga och flera myndigheter utfärdar riktlinjer för hur man överlever de stekheta dagarna och nätterna. Sjukhus förbereder sig genom att ha högsta beredskapen till förfogande – många fall av uttorkning, värmeslag och andra problem relaterade till värme.

Meteorologer beskriver temperaturerna som farligt höga. De varnar också för att den extrema hettan kan föra med sig kraftiga stormar.

– Så här extrem värme är ovanligt för juni. Vanligtvis är det så här varma temperaturer först i juli och augusti, säger Yles meteorolog Toni Hellinen.

Många myndigheter varnar

Meteorologer i Spanien utlyste i går, söndag, gul varning. Värre hetta väntas ändå till slutet av den här veckan.

– Det kan bli över 42 grader varmt mellan torsdag och lördag, säger meteorologer i Spanien.

I Storbritannien har man i dag varnat för kraftigt regn och åska för måndag och tisdag. Myndigheter varnar britterna för hett, fuktigt och instabilt väder.

I Tyskland tror meteorologerna att man kommer bryta rekordvärmen på 40,3 grader från år 2015.

Vatten vid fontän.
Många har redan badat i fontäner för att svalka sig runtom i Europa. Vatten vid fontän. Bild: imago images / A. Friedrichs/ All Over Press fontän
Barn badar i fontän i Moskva.
I Moskva badade barn i fontäner under helgen då det var mycket varmt, men nu blir det svalare i Ryssland. Barn badar i fontän i Moskva. Bild: All Over Press värmebölja,hetta,vatten,fontän,temperatur

I Belgien har man också varnat för höga temperaturer, men där väntas det "endast" bli mellan 34 och 35 grader varmt. Också Schweiz får uppleva liknande värme.

Nederländska myndigheter har utfärdat varning för värmebölja och uppmanar speciellt unga och äldre att dricka mycket vatten, stanna inomhus och använda skyddande kläder och solkräm.

Franska myndigheter satsar hårt

Frankrike har aktiverat en plan för värmeböljan som ska skydda de som är mest utsatta: barn, sjuka, hemlösa och äldre. Även i Frankrike kan det bli över 40 grader varmt, speciellt på tisdag.

Tidigare rapporterades det att värmeböljan främst drabbar Nice i södra Frankrike, men nu tror meteorologer att det blir över 40 grader varmt i flera delar av landet – bland annat huvudstaden Paris.

Hoppa över Twitterpostning

Franska myndigheter planerar att öppna kylrum i offentliga byggnader, anordna tillfälliga vattenfontäner och lämna parker och trädgårdar öppna under nätterna. Fläktar ska installeras i skolor och daghem och de hemlösa ska erbjudas vatten.

En liknande värmebölja drabbade Frankrike sommaren 2003. Då dog närmare 15 000 personer på två veckor. De flesta av dem var äldre personer. Nu hoppas man på att undvika stora missöden.

Svalare i Finland – regn på onsdag och torsdag

I norra Europa utlovas däremot rätt normala temperaturer. Den extrema värmeböljan drabbar inte heller Estland och Lettland där det lovas temperaturer kring 20 grader. I Litauen kan det däremot bli runt 30 grader varmt under veckan.

I början av veckan är det klart och varmt i stora delar av Finland, men mot slutet av veckan blir det betydligt svalare då kall luft strömmar in i landet från Norra ishavet.

En hund tittar ut genom ett regnigt fönster i en husvagn
Regn är att vänta i mitten av veckan. En hund tittar ut genom ett regnigt fönster i en husvagn Bild: Gunilla Axelsson/Mostphotos regn,hund,sommar,husvagn

Det blir dessutom regnigt under onsdagen och torsdagen då ett lågtryck närmar sig Finland. Dagarna därefter, fredag och lördag, kan bli svala enligt Meteorologiska institutets beräkningar.

På lördag är det knappt 15 grader varmt.

Källor: AFP, Meteorologiska institutet, yr.no, STT, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes