Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsspelaren Benjamin Källman vet inte var han spelar i höst: ”Danska ligan gillade jag och där skulle jag gärna spela”

Porträttbild på Benjamin Källman.
Benjamin Källman tycker det skulle vara bra med snabbt besked. Porträttbild på Benjamin Källman. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Finlands herrlandslag i fotboll,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Benjamin Källman

För tillfället har fotbollsspelaren Benjamin Källman från Ekenäs ingen aning om var han ska spela i höst. Kontraktet med danska Vendsyssel går ut i juli, men i den klubben fortsätter han sannolikt inte.

Efter en lång och aningen turbulent säsong njuter 21 år gamla Benjamin Källman av sin semester.

- Säsongen blev riktigt lång. Jag började i januari i fjol med Inter och säsongen tog egentligen slut i och med EM-kvalmatchen mot Liechtenstein i juni, säger han.

Källman spelade säsongen 2018 för Åbolaget Inter i den finska ligan innan han flyttade till skotska ligans Dundee FC.

Det gick inte så bra för Dundee i serien och så småningom bytte Källman land och klubb. Resten av säsongen spelade han i Danmark.

- Lagen jag spelade för gick det inte så bra för, men min säsong blev väl okej och fick ett fint avslut med matchen mot Liechtenstein.

Ärligt sagt så vet jag inte var jag spelar i höst― Benjamin Källman

Nu väntar Källman på besked var hans karriär ska fortsätta.

- Ärligt sagt så vet jag inte var jag spelar i höst. Under midsommaren har inget nytt hänt, säger han.

Källman konstaterar att det finns många intressanta ligor i Europa. Han trivs i danska ligan där han spelade under senare halvan av förra vintersäsongen.

- Danska ligan gillade jag och där skulle jag gärna spela.

Målet mot Liechtenstein

Benjamin Källman talar gärna om sitt första ”riktiga” mål i A-landslagssammanhang. I den 57:e matchminuten i EM-kvalmatchen mot Liechtenstein på Rheinpark Stadion i Vaduz den 11 juni gjorde han Finlands andra mål.

Benjamin Källman och Teemu Pukki firar.
Benjamin Källman gratuleras av Teemu Pukki efter att Källman gjort 2-0 mot Liechtenstein. Benjamin Källman och Teemu Pukki firar. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Benjamin Källman,Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

- Visst kändes det väldigt skönt. Lassi Lappalainen gjorde en lång löpning längs vänsterkanten, rundade ett par motståndare och passade bollen till mig.

- Jag hade en lätt uppgift att styra bollen i mål, säger Källman.

Jag hoppas jag ryms med i truppen i varje fall, kan vara tufft att ta en plats i elvan― Benjamin Källman

Huruvida han kommer att få speltid i matcherna mot Grekland (5.9) och Italien (8.9) vet han inte.

- Jag hoppas jag ryms med i truppen i varje fall. Det kan vara tufft att ta en plats i elvan, säger Källman.

Förutom de två hemmamatcherna som spelas på Ratinastadion i Tammerfors återstår ytterligare fyra matcher i EM-kvalet för Finland.

De matcherna spelas mot Bosnien-Hercegovina på bortaplan (12.10), mot Armenien i Åbo (15.10), mot Liechtenstein i Helsingfors (15.11) och mot Grekland på bortaplan (18.11).

Serietabellerna i EM-kvalgrupperna finns på Yles text-tv sidan 653.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland