Hoppa till huvudinnehåll

Fransk samhällstjänst ska få ungdomar att känna sig nyttiga: "Om något händer måste alla kunna ge skadade människor vård"

En man har fallit i vattnet i en av övningarna och ungdomarna hjälper honom.
En man har fallit i vattnet och i en av övningarna under samhällstjänsten SNU får ungdomarna rädda liv. En man har fallit i vattnet i en av övningarna och ungdomarna hjälper honom. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

Sedan mitten av juni testas en ny samhällstjänstgöring i Frankrike. Målet är att ge landets ungdomar ett starkare fäste i samhället.

SNU (Service National Universel) är en samhällsnyttig och oavlönad samhällstjänstgöring för tonåringar som president Macron vill göra obligatorisk.

Vid bryggan på ön d’Arz nära staden Vannes i Bretagne har en gummibåt lagt till.

- En man har trillat i vattnet. Han är 50-årsåldern, säger en 16-årig flicka som med ett par kompisar dragit upp honom.

statssekreteraren Gabriel Attal står och talar i telefon.
- Genom vår samhällstjänst ges ungdomarna chansen att inse att alla människor är värda någonting, säger statssekreteraren Gabriel Attal som kommit till Bretagne för besök på SNU lägret. statssekreteraren Gabriel Attal står och talar i telefon. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

Lär sig ge vård

Ungdomarna breder ett täcke över mannen i gummibåten och är i kontakt med nödcentralen.

- Har mannen livshotande skador? undrar man på nödcentralen.

En flicka svarar att mannen inte har några synliga skador, men att kroppen är ordentligt nedkyld.

Att rädda liv till sjöss är en bland många övningar som ingår i samhällstjänsten som nu testas på olika håll.

Ska inte bära vapen

Frankrike har ingen obligatorisk värnplikt sedan 1997. I medierna har regeringen kritiserats för att åter vilja införa militärtjänst.

- Men det här är ingen alternativ militär utbildning. Målet är inte att forma soldater, betonar unge statssekreteraren Gabriel Attal.

Han ansvarar för SNU projektet som är knutet till utbildningsministeriet och reser runt till de olika platser där SNU nu testas.

statssekreteraren Gabriel Attal som tar emot presenter av öns lokalpolitiker. Till vänster  syns miljöminister François de Rugy.
Genom vår samhällstjänst ges ungdomarna chansen att inse att alla människor är värda någonting, säger statssekreteraren Gabriel Attal som tar emot presenter av öns lokalpolitiker. Till vänster syns miljöminister François de Rugy som också kommit på besök. statssekreteraren Gabriel Attal som tar emot presenter av öns lokalpolitiker. Till vänster syns miljöminister François de Rugy. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

Om samhällstjänsten verkligen kommer att bli obligatorisk om ett par år, ska den vara i två veckor. Varje år ska ungefär 800 000 unga utbildas.

- Många ungdomar i Frankrike hittar inte sin plats i dagens samhälle. I vår samhällstjänst ges tonåringarna chansen att inse hur viktigt det är att alla är med att utveckla vårt land, säger den 30-årige statssekreteraren som traskat ner på sandstranden i sin gråa kostym och sina flotta skor.

Ska ge ungdomar en mening

Det är sant att regeringen kämpar mot hög arbetslöshet. På det politiska planet växer extremhögern och på det religiösa härjar olika fanatiska rörelser.

- Frankrike har haft svåra problem med terrorism de senaste åren och om något händer måste var och en vara beredd att kunna ge skadade människor vård, säger han.

Prislappen för projektet har dock fått kritik. SNU kan kosta staten cirka 1,5 miljarder euro årligen, vilket kunde användas bättre, anser man i ett par ekonomitidningar.

Lokala oppositionspolitikern Anne Gallo.
Lokala oppositionspolitikern Anne Gallo från vänstern var lite skeptisk innan besöket på SNU. - Nu ser jag dock att här inte råder en militärisk disciplin och det är bra, tycker hon. Lokala oppositionspolitikern Anne Gallo. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

Lockar unga

Tonåringarna har själva valt att komma hit.

- Jag har lärt mig massor om livet som varken skola eller föräldrar lyckats förmedla hittills. Samhällstjänsten kommer nog att göra det enklare för mig att bli vuxen, tror gymnasieeleven Annaëlle som kommit från norra Frankrike.

Bild på Anaëlle.
- Samhällstjänsten hjälper mig att bli vuxen, eftersom jag får ha praktik på fältet här, säger 16-åriga Anaëlle. Bild på Anaëlle. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

Rädda liv, ge skadade människor vård, möta naturen och tala offentligt är några saker hon varit med om.

- Men det viktigaste är att veta att jag tjänar någonting till och att jag fungerar i grupp, betonar hon flera gånger under samtalet.

För eller emot La Marseillaise

I SNU startar ungdomarna dagen med att sjunga Frankrikes nationalsång och hissa den franska flaggan under tiden de står i givakt.

Detta har dock mött hård kritik. Vissa politiker menar att det väcker onödig nationalism i ett land där extrem grupper håller på att få ett allt starkare fäste.

Men ett par sociologer håller inte med. De anser att sång av Marseljäsen kan öka ungdomarnas kärlek för fosterlandet och då är det istället en fråga om patriotism, vilket har en bättre klang.

Samma uniform

Alla killar och tjejer är klädda i en sportig uniform, med t-shirt, joggingbyxor och keps.

- Här kan ingen stajla sig med dyra märkeskläder. Utan vi är alla lika. Det är bra, tycker Myriam.

Ett gäng tjejer som sitter med keps i en båt på väg hem från SNU:s läger i Frankrike.
Inte ens på båten tar tjejerna av sig sina kepsar. -Det är förbjudet, för här råder viss disciplin, säger en av dem. Ett gäng tjejer som sitter med keps i en båt på väg hem från SNU:s läger i Frankrike. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

För ett kort ögonblick tar hon av sin keps, men sätter snabbt på den igen.

- Vi får inte lov att ta av den. Det är förbjudet för här råder viss disciplin, förklarar hon och springer iväg till båten.

- Det är också en order att vi nu måste skynda oss.

Militären Stephan Thevenet är en av ledarna i samhällstjänsten där även lärarutbildad personal medverkar.

f d militären Stephan Tannay.
- Disciplin är viktigt. Men det fundamentala är att folk av olika samhällsklasser och religioner möts och verkar tillsammans, säger före detta militären Stephan Thevenet som är en av ledarna på lägret i Bretagne. f d militären Stephan Tannay. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

När jag frågar om det är viktigt att lära tonåringarna disciplin, nickar militären instämmande på huvudet.

- Men det viktigaste av allt är ändå att här möts rika likväl som fattiga, liksom folk av olika religioner, säger han medan båten drar tillbaka till fastlandet.

- För målet är ju att alla ska kunna fungera tillsammans i vårt samhälle!

kapten Charles Jouffroy.
-Det blir lågvatten redan om 30 minuter, så regeringsmedlemmarna måste skynda på ombord om vi ska hinna fram i tid, låter kapten Charles Jouffroy förstå. kapten Charles Jouffroy. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes