Hoppa till huvudinnehåll

Hamilton förstår fansens frustration över tråkig säsong – vill att fokus ska flyttas till de som bestämmer: ”Det har fattats för många dåliga beslut”

Lewis Hamilton springer mot stallpersonalen
Lewis Hamilton fick fira säsongens sjätte seger på söndagen. Lewis Hamilton springer mot stallpersonalen Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Formel 1,Lewis Hamilton

Lewis Hamilton tycker inte att det är förarnas fel att det har blivit en ensidig säsong. I stället är det gamla beslut som fortfarande gäller och det påverkar tävlingarna. Jag tror att det kommer att fortsätta på samma sätt tills strukturen ändras, säger han.

”Mercedes dödar intresset för sporten”, ”Formel 1 är ett sömnpiller”, ”Kan det här kallas tävling”. Det är bara några reaktioner som dykt upp under den här formel 1-säsongen som dominerats fullständigt av Mercedes.

Stallet har i praktiken redan avgjort konstruktörsmästerskapet och Lewis Hamilton, som vunnit sex av åtta tävlingar, har seglat ifrån Valtteri Bottas i förarmästerskapet.

Hamilton medger att han förstår om fansen tycker att tävlingarna är tråkiga men vill inte att de ska peka finger mot förarna.

– Det är viktigt att fansen inser att det inte är förarnas fel. Det är inte vi som kommit på reglerna och vi har inget att göra med hur pengarna rör sig och liknande saker.

– Sätt press på de som bestämmer och som borde göra sitt jobb. De försöker men det har fattats för många dåliga beslut under flera år, säger Hamilton.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sprutar champagne på varandra.
Hamilton har vunnit sex av åtta tävlingar den här säsongen. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sprutar champagne på varandra. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Formel 1,Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Har sett ut på samma sätt tidigare

Hamilton påminner också om att formel 1 ofta går i cykler. Innan Mercedes blev herre på täppan var det Red Bull som dominerade under flera säsonger. Under början av 2000-talet var det Ferrari och Renault som vann titlarna.

– Det såg likadant ut innan jag kom in i formel 1. Det är Bernie Ecclestones upplägg och de beslut som man fattade under den tiden är likadana i dag.

– Jag tror att det kommer att fortsätta på samma sätt tills strukturen ändras. Det är inte mitt jobb att sköta. Mitt jobb är att komma hit och prestera på en hög nivå som förare, säger han.

Lewis Hamilton kör i Frankrike.
Mercedes har i praktiken redan avgjort konstruktörsmästerskapet. Lewis Hamilton kör i Frankrike. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Formel 1,Lewis Hamilton

2021 är ett viktigt år för formel 1.Till den säsongen kommer nya tekniska och kommersiella regler som kan kasta omkull styrkeförhållandet.

Formel 1 ska bli mer intressant med snabbare bilar och ett kostnadstak för stallen.

Hamilton berättar att han förra veckan tillsammans med Nico Hülkenberg var med på ett möte med internationella bilsportförbundet Fia och cheferna för formel 1 där de nya reglerna diskuterades.

– De har fattat alla beslut och aldrig hört någon förares åsikt. Om jag kan spela en avgörande roll och ge fansen bättre racing så skulle jag vara stolt över att göra det.

– Tror jag att det kommer att ske radikala förändringar? Jag har en stark tro på att det kommer att bli bättre, säger han.

Källa: Formula1.com

Läs mera:

Valtteri Bottas står vid sin bil.

Experten: ”En utklassning – det ska båda under och mirakel i dubbel uppsättning för att Bottas ska komma ikapp i VM-sammandraget”

F1-säsongen är bara åtta deltävlingar gammal, men VM-racet börjar redan kännas avgjort. Det konstaterar Yle Sportens formel 1-expert efter Frankrikes grand prix – och skickar en passning till tävlingsjuryn: Låt killarna köra!

Läs mera:

Lewis Hamilton leder före Valtteri Bottas och Charles Leclerc.

Hamilton fullständigt överlägsen i Frankrike – Bottas tvåa, Räikkönen sjua efter dramatik på sista varvet

Den fjärde segern på raken och sammanlagt sjätte för säsongen. Lewis Hamilton visade på Paul Ricard varför han är regerande världsmästare i formel 1. Britten dominerade loppet från start. Kimi Räikkönen kom i mål som åtta, men steg en placering efter att tävlingsjuryn sagt sitt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport