Hoppa till huvudinnehåll

Kamerun riskerar bestraffas efter kaosmatchen: "Gav en negativ bild av afrikansk fotboll"

En domare försöker få Kameruns damlandslag att fortsätta matchen.
En domare försöker få Kameruns damlandslag att fortsätta matchen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kameruns damlandslag i fotboll

Bestraffningar vore på sin plats för det kamerunska damlandslaget, tycker ordföranden för det afrikanska fotbollsförbundet CAF:s damfotbollskommitté. FIFA:s generalsekreterare berömmer istället laget på Twitter.

England tog en klar 3–0-seger över Kamerun i gårdagens åttondelsfinal i damernas fotbolls-VM. Men mycket av efterspelet har kommit att handla om hur de kamerunska spelarna betedde sig.

De kamerunska spelarna vägrade att fortsätta spela efter två av Englands mål. Därtill väcktes kraftiga känslor hos spelarna efter att Kameruns mål dömts bort efter videogranskning. Tv-bilder har också visat att den kamerunska försvararen Augustine Ejangue vid ett tillfälle spottade på den engelska anfallaren Toni Duggans arm.

Spelarna protesterade vilt mot flera av domaren Qin Liangs domslut och flera av kamerunskorna kunde inte stoppa tårarna.

– Det här var inte fotboll, säger Englands chefstränare Phil Neville till BBC.

– Det här är bilder som sänds runt hela världen. Små flickor som får för sig att det är så här man ska bete sig. Det fanns stunder då vi inte visste om matchen ens kunde spelas klart, fortsätter han.

Bestraffning efterlyses

Isha Johansen, ordförande för det afrikanska fotbollsförbundet CAF:s damfotbollskommitté, gillade inte vad hon såg på söndagen.

– Matchen gav inte bara en negativ bild av afrikansk damfotboll, utan av afrikansk fotboll i allmänhet, sade Johansen enligt AP.

Johansen tycker att bestraffningar skulle vara på sin plats.

– Ärendet ska behandlas på en lämplig förvaltningsnivå.

FIFA:s generalsekreterare Fatma Samoura hyllade däremot laget på Twitter.

– Ert VM-deltagande har inspirerat många unga flickor. Ert ambitiösa och skickliga spel på planen har gjort era anhängare stolta. Ert land är stolta över er, skrev Samoura, som är från Senegal, riktat till det kamerunska landslaget.

Hoppa över Twitterpostning

FIFA har ännu inte uttalat sig officiellt

Det internationella fotbollsförbundet FIFA har inte kommit med något officiellt uttalande om händelserna på planen. Däremot har man tagit ställning till händelser på läktaren.

– Flera kamerunska anhängare flyttade under matchen till sektionen bakom lagens avbytarbänkar, för att bilda en människomur, berättar FIFA i ett pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport