Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Säsongsstart för Vegas sommarpratare, Prideveckan i Helsingfors inleds

Helsinki Pride 2018.
Helsinki Pride 2018. Bild: Lehtikuva Helsinki Pride

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I dag inleds prideveckan i Helsingfors. Temat i år är movement/liike (inget officiellt svenskt tema finns, men kan översättas till rörelse). Med temat vill man lyfta fram information om minoritetsgruppernas historia. Prideveckan utmynnar i en parad på lördag, men före det ordnas bland annat föreläsningar, diskussionstillfällen, workshoppar, utställningar och fester. Helsingfors Pride är en årligen återkommande temavecka för sexuella minoriteter, samt könsminoriteter.

Det har äntligen blivit dags för en ny säsong av Vegas sommarpratare! Årets säsong inleds med ett sommarprat av den musikaliska mångsysslaren Thomas Enroth som i sju års tid jobbade inom kyrkan. Den fördömande och konservativa miljön bidrog till en djup andlig kris och han sade upp sig från kyrkan och fick sedan sin tro tillbaka. Du kan lyssna på Vegas sommarpratare på Yle Vega och på Arenan klockan 10.03, och i repris 22.15. Webbartikeln publiceras klockan 08.30.

Då det blir varmare ute ökar våldsbrotten. Sommaren kan ses som en högtid för bland annat misshandel, våld i parförhållanden och våldtäkter. Kollektivt våld, det vill säga upplopp, blir också allt vanligare då temperaturen stiger. En amerikansk studie visar tydlig korrelation mellan högre temperaturer och våldsbrott. Aggressivitet och impulsivitet ökar då det blir varmare.

Utrikes:

I Tyskland är, såsom i många andra länder, klimatet på agendan. Hundratals miljöaktivister stormade in i en kolgruva i västra Tyskland i går, söndag, i hopp om att få landet att upphöra med användningen av fossila bränslen. Tyskland är världens största brunkolsproducent och enligt opinionsmätningar är det här och klimatförändringen i sig det främsta orosmomentet bland tyskarna.

Om exakt en vecka tar Finland över EU:s ordförandeskap. Finland höll senast i unionens ordförandeklubba för 13 år sedan och sedan dess har mycket hunnit ske. Bland annat eurokrisen och flyktingfrågan har dominerat unionen. Den här gången fungerar ordförandeskapet på ett annorlunda vis och speciellt asylpolitiken är en knepig fråga att lösa.

I dag klarnar det var Olympiska vinterspelen år 2026 hålls. Den internationella olympiska kommittén ska besluta om saken under kvällens lopp i Lausanne i Schweiz. Kandidater är Stockholm i Sverige och Milano och Cortina d'Ampezzo i Italien. Om Stockholm väljs är det första gången som OS ordnas i ett nordiskt land sedan 1994. Det senaste vinter-OS som hölls i Europa var det år 2014. Då tävlade vinteridrottarna i Sotji i Tyskland. År 2018 tävlade man i Sydkorea och år 2022 styr vinter-OS mot Kina.

Väder

I söder är det soligt, medan det i norr är ostadigt. I landets södra och mellersta delar är det klart eller halvklart och uppehåll. Temperaturen ligger mellan 17 och 23 grader. Mest måttlig nordlig till västlig vind.

I norr är det mest molnigt och lokalt svagt regn. Det är mellan 12 och 18 grader varmt. Svag eller måttlig vind omkring väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes