Hoppa till huvudinnehåll

Nya fuktskador i Academill – personal tvingades flytta ut

Åbo Akademin i vasa
Åbo Akademi i Vasa. Åbo Akademin i vasa Bild: YLE/Jesper Wilson academill

Delar av Academill i Vasa är fuktskadat igen. A-byggnaden där förvaltningen är placerad har tömts och personalen har flyttat ut.

Fastighetsbolaget Hemsö som äger Academill säger att det pågår utredningar och att bolaget planerar en renovering. Academill ägs sedan 2016 av det svenska fastighetsbolaget Hemsö och hyrs ut till Åbo Akademi.

Det är inte första gången som Academill dras med fuktskador. För ett antal år sedan ledde ett läckande takfönster till att delar av Academill fick fuktskador.

Personalen har flyttat

Åbo Akademis rektor i Vasa, Lisbeth Fagerström, säger att personalen fått flytta till andra utrymmen. Man har bland annat inrett ett klassrum som ett kontorslandskap.

- Jag tror att det har skett i gott samförstånd, säger Fagerström.

Tillfälligt kontor i Academill
Personalen har flyttat till andra rum. Tillfälligt kontor i Academill Bild: Yle/August Treier Åbo Akademi,kontor

För tillfället är det endast i A-byggnaden som man har lagt märke till en fuktskada. Fagerström säger att ägaren Hemsö tar fullt ansvar för renoveringen och ser till att personalen kan flytta tillbaka om några månader.

Enligt Fagerström har personalens arbete inte påverkats av flytten.

- Men det är klart att före semestrarna då det annars är bråda tider kan flytten ha varit en stressfaktor för en och annan, säger Fagerström.

Planerar omfattande renovering

På Hemsö fick man reda på saken för några månader sedan. Bolaget har tagit in specialister för att utreda skadan och man planerar hur man ska gå tillväga med en renovering.

Hemsö vill göra en omfattande renovering av byggnaden för att säkerställa att inomhusluften hålls på en bra nivå.

Jarkko Leinonen, som är Hemsös Finlandschef, säger att de tar Åbo Akademis personals och studerandes hälsa och välmående på allvar.

- Vi är en samhällsfastighetsinvesterare och hyresvärd. Det här ansvarstagandet är väldigt viktigt för oss, säger Leinonen

Rör sig om ett nytt problem

Leinonen tror att problemet finns i mellangolvet och i golvstrukturen.

- Det ser ut som om ett vattenläckage lett till en fuktskada, säger Leinonen.

Han tror att det här är ett nytt problem och att skadan inte har koppling till de tidigare skadorna i Academill.

- De tidigare ägarna till byggnaden gjorde en väldigt omfattande golvsanering. Vi gjorde en teknisk utredning i samband med köpet och kände att renoveringen var välgjord, säger Leinonen.

Leinonen säger att renoveringsarbetet ska inledas så snart som möjligt.

Läs också