Hoppa till huvudinnehåll

Snuset ska bort bland Åbounga - idrottsföreningarna skärper sitt snusfria budskap

nuuskarasia
nuuskarasia Bild: Henrietta Hassinen / Yle snus,Tuggtobak

Åbo stad vill att idrottsföreningar ska ta ett större ansvar för att begränsa användningen av snus och nikotinprodukter bland ungdomar.

Snusanvändningen ökar bland unga i Åbo och de som använder snus är allt yngre. Därför har fritidsnämnden i staden bestämt att alla föreningar som ansöker om understöd förbinder sig vid att agera snus- och nikotinförebyggande.

Henrik Johansen, som representerar Samlingspartiet i fritidsnämnden, är själv tennistränare och gymnastiklärare.

Jag anser att vi som idrottsförening har ett specifikt ansvar

- Det är ett stort problem. Det som jag inte förstår är att ledarna, de som coachar och som sköter om barnen, själva under träningspassen kan ha en snus under läppen. Det är helt otroligt! Det är klart att det inverkar på juniorerna att de ser att, jaha, det här är ju helt okej.

Undersökningar som gjorts i Åbo visar att allt yngre barn testar och använder snus.

ÅIFK
ÅIFK Bild: Yle/Linus Hoffman åifk

- I Åbo har så unga som tioåringar börjat snusa! Då går man nog för långt. Det är klart, är du 18-åring är du myndig och kan välja själv. Men då man börjar prata om så här unga åldrar, det är horribelt!

De skärpta kraven innebär att idrottsföreningarna som söker om understöd måste läsa igenom ett dokument där de kryssar för att förbinda sig att agera nikotinförebyggande.

Kraven gäller redan för verksamhetsbidragen som söks för år 2020. Under hösten kommer Åbo stad att ge utbildning åt idrottsföreningarna om snusets och nikotinets faror.

"Förnuftiga lagledare måste ta tag i det här"

Enligt föreningen ÅIFK:s riktlinjer ska tränare och ledare agera med gott exempel och avstå från snuset. Det betyder att man redan nu arbetar rusmedelsförebyggande.

Verksamhetsledare Lena Hindström-Pesu berättar att man överlag jobbar man för att främja en hälsosam livsstil som stöder idrotten.

- Som ung idrottare ska du äta tillräckligt och du ska äta hälsosamt. Och du ska sova tillräckligt. Det är ett tema som vi också har fått prata väldigt mycket om med ungdomarna.

Snuset ser hon inte som ett enormt problem i föreningen.

- Visst förekommer det snus, men de kanske undviker att använda det i närvaro av tränare och lagledning. Men jag anser att vi som idrottsförening har ett specifikt ansvar här.

Lena Hindström-Pesu intervjuas inför Stafettkarnevalen 2018.
Lena Hindström-Pesu Lena Hindström-Pesu intervjuas inför Stafettkarnevalen 2018. Stafettkarnevalen,Åbo IFK,lena hindström-pesu

Trots att föreningen redan är aktiv när det kommer till rusmedelsförebyggande arbete, välkomnar Lena Hindström-Pesu stadens initiativ.

- Jag tror att det är en ganska bra grej att det kommer en puff från staden också, att de vill att vi också tar upp det här. När man tänker ur samhällelig synvinkel så är det ju viktigt att alla parter är ense om att vi har en linje. Vi måste försöka få våra ungdomar att inse att det är bättre utan.

Men har det en effekt?

Att det snusförebyggande arbetet verkligen görs, det är tyvärr svårt att kontrollera, men Johansen vill ändå hoppas att det har en effekt.

- Åtminstone ser alla föreningar som ansöker om understöd att vi har kommit fram med det här. Vi kan ju kanske inte se om det har någon inverkan, men vi måste ju tro att det har det. Förnuftiga lagledare och coachar inom föreningarna måste ta tag i det här och hitta på något, att det ungefär förbjuds i föreningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland