Hoppa till huvudinnehåll

Utredningen kring det stora oljeläckaget fortsätter – nu vet man troligen vilket fartyg det är frågan om

Några båtar ute på havet bekämpar oljeläckage utanför Utö.
Oljeläckaget upptäcktes i torsdags. Några båtar ute på havet bekämpar oljeläckage utanför Utö. Bild: Gränsbevakningen oljeläckage,oljebekämpning

Utredningen kring den stora oljeläckan 25 sjömil sydväst om Utö fortsätter. Myndigheterna har nu troligen fått reda på vilket fartyg som ligger bakom oljeläckaget.

Det cirka tio kilometer långa oljebältet, som bestod av lätt brännolja upptäcktes i torsdags. Oljebekämpningsarbetet pågick fram till midsommardagen.

Ingen olja har längre observerats på området, meddelar sjöräddningsledare Antti Jutila vid västra Finlands sjöbevakningssektion till Yle Turku.

- Vi granskade området i lördags och observerade ingen olja. Resten av oljan har avdunstat eller blandats med vattnet. Inga nya oljeutsläpp har observerats, säger Jutila.

Myndigheterna har tagit prover av flera fartyg som rört sig på området. På det sättet har man lyckats avgränsa vilket fartyg det troligen är frågan om.

- Vi har en huvudmisstänkt. Vi vet alltså vilket fartyg som troligen orsakade oljeläckaget. I det här skedet väntar vi på provresultaten för att vara säkra. Efter det informerar vi om saken.

Gränsbevakningen kommer troligen att flyga i området ytterligare för att säkerställa att all olja är borta.

- Flygplanet flyger i området oberoende och då kan utsläppsområdet granskas samtidigt, säger Jutila.