Hoppa till huvudinnehåll

BK-46:s damer lämnar FM-serien i handboll

BK-46:s damlag våren 2019 i en match mot Dicken.
Ingen damhandboll i Karis säsongen 2019–2020. BK-46:s damlag våren 2019 i en match mot Dicken. Bild: Kristian Karlsson/Yle handboll,BK-46 Handboll,BK-46

Anrika BK-46 från Karis lämnar sin plats i damernas FM-serie i handboll. Orsaken är spelarbrist. Det svåra beslutet fattades på måndagskvällen.

– Spelarbrist, säger lagets chefstränare Mathias Lindén som orsak till att BK-46 ger upp sin plats i damhandbollens FM-serie.

Enligt Lindén är det allt från skador till utomlandsstudier och graviditeter som är orsaken till det svåra läget i Karis.

– Med en målvakt och nio utespelare är det svårt att få ihop något lag. Det är bättre att hoppa ur serien och börja jobba med juniorer.

Enligt Lindén är läget inte det mest optimala i Karis, det har alltid varit svårt att få ihop ett lag.

– Det är tråkigt men vi har varit i samma situation förr och då tagit fart i division 1. Det här är ett resultat av dåliga årgångar åren 1996–2002. Dessa spelare borde vara i laget nu.

– Det är tråkigt men man kan inte gå till serien med en målvakt och nio utespelare. Alla inhemska spelare är redan fast och att vända sig utomlands är en kostnadsfråga.

Vad med händer med spelarna som var med i truppen?

– Deras kontrakt har upphävts och de söker nya klubbar. De som vill spela hittar nog en ny klubb, Handbolls-Finland är så litet. Det är fritt fram att välja och jag vet att några redan hittat en ny klubb.

"Satsa på juniorer"

Först ut med nyheten om att BK-46 lämnar sin plats i FM-serien var tidningen Västra Nyland som hade talat med Henrik Lindroos som ingick i gruppen som jobbat med lagbygget i våras.

– Truppen var tunn från början och i och med att några nyckelspelare under den senaste veckan meddelat att de inte kommer att spela, tillsammans med skador och studier utomlands, är det en omöjlig ekvation att få ihop ett lag, säger Henrik Lindroos.

Enligt Lindroos är finländsk damhandboll en liten gren, och framför allt på bra målvakter råder det brist. Spel i högsta serien med en målvakt och nio utespelare är inte en bra ekvation.

– Vi har bra damjuniorer på kommande och måste som förening nu se till att de småningom kan skapa stommen i ett kommande damlag i högsta serien, dit vi hoppas återvända så snabbt som möjligt. Att värva spelare utifrån är ingen hållbar lösning för utvecklande av damhandbollen, i och med att antalet utövare är så begränsat, säger Lindroos för Västra Nyland.

Förra veckan blev det klart att Vandaföreningen Atlas lämnar herrarnas handbollsliga på grund av spelarbrist.